Uvažena žalba BiH na presudu u predmetu "Slaven Kovačević"

Srna
Uvažena žalba BiH na presudu u predmetu "Slaven Kovačević"

SARAJEVO- Evropski sud za ljudska prava u Starzburu uvažio je žalbu Kancelarije agenta BiH na presudu u predmetu "Slaven Kovačević" koji se žalio na diskriminaciju njegovog biračkog prava.

Kovačević se žalio da samo Srbi iz Republike Srpske mogu birati delegate u Domu naroda i srpskog člana Predsjedništva, odnosno da Bošnjaci i Hrvati iz Federacije mogu birati delegate i članove Predsjedništva iz bošnjačkog i hrvatskog naroda.

-Predmet `Slaven Kovačević` je 14. decembra ponovo proslijeđen na razmatranje Velikom vijeću Evropskog suda za ljudska prava koje se sastoji od 17 sudija", - navedeno je u odgovoru iz Evropskog suda za ljudska prava, javila je Radio-televizija Republike Srpske.

Presuda Evropskog suda iz avgusta nalagala je izbor članova Predsjedništva i delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine s teritorije cijele BiH, a ne iz entiteta. Istovremeno, odbačen je koncept legitimnog predstavljanja naroda.

Predsjednik Narodne skupštine Nenad Stevandić rekao je da činjenica da će Sud u Strazburu preispitati svoju odluku pokazuje da se vrijedi boriti za svoja prava.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana