Utvrđen prijedlog zakona o registru osuđenih zbog pedofilije

Srna
Utvrđen prijedlog zakona o registru osuđenih zbog pedofilije

BANjALUKA - Vlada Republike Srpske utvrdila je danas po hitnom postupku Prijedlog zakona o posebnom registru lica pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece, a Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija uvedena je nova kazna doživotnog zatvora za najteža krivična djela.

 Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je na konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade da je Krivičnim zakonikom Srpske već propisano da se u okviru kaznene evidencije vodi poseban registar lica koja su učinila krivična djela seksualne zloupotrebe, odnosno iskorištavanja djeteta.

Bukejlović je pojasnio da je izmjene zakona iniciralo Ministarstvo unutrašnjih poslova zbog određenih nedoumica koje su postojale u terminima kao što je mjesto stanovanja koje je stvaralo određene zloupotrebe lica koje imaju obavezu po ovom zakonu.

-Na taj način smo proširili broj lica koja se uvode u registar pravosnažno osuđenih za krivična djela seksualne zloupotrebe i iskorištavanja djece - pojasnio je Bukejlović.

On je rekao da će se Prijedlog ovog zakona naći na narednoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske.

Kada je riječ o Nacrtu izmjena i dopuna Zakona o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija Srpske, Bukejlović je pojasnio da u aktuelnom zakonu ne postoji regulisana oblast, odnosno način izvršenja ovih krivičnih djela koja se odnose na izdržavanje kazne doživotnog zatvora, te da se i to unosi u Zakon o izvršenju krivičnih i prekršajnih sankcija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana