Utisci delegacije Narodne skupštine RS nakon posjete Rusiji: Moskva razumije našu neutralnost

Milijana Latinović
Utisci delegacije Narodne skupštine RS nakon posjete Rusiji: Moskva razumije našu neutralnost

BANjALUKA - Rusija je dokazani prijatelj Srba i razumije našu neutralnost kada je riječ o sukobu u Ukrajini, a zahvaljujući Republici Srpskoj, BiH nije postala neprijateljska zemlja na njenom spisku.

Utisci su to delegacije Narodne skupštine RS (NSRS) koja je proteklih dana boravila u Rusiji. Posjeta je izazvala brojne negativne reakcije u FBiH, a predsjednik NSRS Nenad Stevandić rekao je da je Srpska ostala u okviru neutralnosti i da su zlonamjerne tvrdnje onih koji tu posjetu ocjenjuju spornom.

- Kada je riječ o negativnim komentarima iz FBiH i pojedinaca iz zajedničkih institucija, trebalo bi da pogledaju izjavu predsjednice Savjeta Federacije Federalne skupštine Rusije Valentine Matvijenko koja je rekla da zahvaljujući Srpskoj, BiH nije postala neprijateljska zemlja na spisku Ruske Federacije - naglasio je Stevandić.

Kazao je da nije bilo potrebe za izmjenom neutralnog stava RS, te naveo da se možda i u Rusiji nekome ne sviđa put ka EU, ali da to niko u Moskvi nije prigovorio.

- Isto tako, mi ne prihvatamo prigovore druge strane radi čuvanja dobrih odnosa sa Rusijom. Problem je što se u BiH tretira neutralnost kao naginjanje na rusku stranu, što predstavlja jednu vrstu licemjerja i pokušaja da se ovdje uvede dodatna nestabilnost i da se mi ovdje svađamo - istakao je Stevandić.

On je rekao da nisu dobronamjerni oni koji negativno komentarišu posjetu delegacije Narodne skupštine Rusiji, prvenstveno jer je javnost upoznata sa svim aktivnostima u Moskvi.

Sumirajući utiske iz Rusije, poslanik u Narodnoj skupštini RS, predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac rekao je za “Glas Srpske” da mu je najjači utisak bio aplauz svih poslanika Ruske dume u Moskvi.

- Kada je predsjednik državne Dume Rusije Vječeslav Volodin najavio da smo došli u posjetu, 450 poslanika je ustalo i aplaudiralo delegaciji Republike Srpske. Rusija je dokazani prijatelj srpskog naroda i Srpske, što se pokazalo i kada je spriječila rezoluciju u Savjetu bezbjednosti UN koja je trebalo da proglasi genocid u Srebrenici, a samim tim i Srpsku genocidnom tvorevinom. Zahvalni smo im na tome. Rusija razumije našu neutralnost, jer mi smo suviše mali da bismo se bilo gdje svrstavali, ali uvijek ćemo biti uz prijatelje - istakao je Banjac naglasivši da Srpska nikada neće prihvatiti uvođenje sankcija Rusiji.

Banjac je istakao da ga je zadivilo koliko ruski narod vodi računa o tradiciji i običajima, o slobodi.

- Oni vode računa o poštovanju drugih naroda, tako da oni poštuju naše odluke, koje znače i našu slobodu. Srpska zna za prijatelje i neće nikome da uvodi sankcije - poručio je Banjac naglasivši da će Srpska uvijek biti uz svoje prijatelje, kao što su i prijatelji bili uz nju kad god je trebalo.

Generalni sekretar NSRS Boran Bosančić (DEMOS) istakao je da su sa ruskim zvaničnicima razgovarali i o političkim i ekonomskim temama.

- Bilo je riječi i o ulaganjima Rusije u Srpsku. Opšti utisak je da je saradnja Rusije sa RS na veoma visokom nivou bez obzira na dešavanja na globalnom nivou, te da će biti nastavljena i ubuduće - rekao je Bosančić.

Delegacija Narodne skupštine RS je tokom višednevne posjete Rusiji u Moskvi razgovarala sa predsjednicom Savjeta Federacije Federalne skupštine Ruske Federacije Valentinom Matvijenko, njenim zamjenikom  Konstantinom Kosačevim, te sa predsjednikom Državne dume Rusije Vjačeslavom Volodinom. Delegacija se sastala i sa prvim zamjenikom ministra spoljnih poslova Rusije Vladimirom Genadijevičem Titovim, a posjetila je i moskovski Državni institut za međunarodne odnose Ministarstva spoljnih poslova Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana