Usvojena rezolucija za produženje misije “Altea”

Srna
Usvojena rezolucija za produženje misije “Altea”

NjUJORK - Predsjedavajući Savjeta bezbjednosti UN iz Gane Harold Agjema počeo je sjednicu tog tijela o BiH usvajanjem rezolucije o produženju misije EUFOR “Altea” u BiH, čiji je autor Republika Irska.

Nacrt rezolucije usvojen je jednoglasno na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku.

Mandat misije EUFOR “Altea” u BiH isticao je tokom ovog mjeseca.

Vašington pozdravlja jednoglasno produženje misije “Altea”

Predstavnik SAD u Savjetu bezbjednosti UN pozdravio je jednoglasno usvajanje rezolucije o produženju mandata EUFOR misije “Altea” čime je poslata poruka o jasnom podržavanju ove veoma važne misije za održavanje mira i bezbjednosti u BiH.

Upućena je zahvalnost EU i njenim članicama na posvećenosti misiji Altea.

U obraćanju Savjetu bezbjednosti naglašeno je da Amerika ostaje posvećena cilju ostvarenja demokratske, stabilne i napredne BiH i da podržava punu integraciju te zemlje u transatlantsku zajednicu i put ka članstvu u EU.

“Poštovanje demokratskih institucija i integritet izbora su vitalne komponente ovih težnji zbog čega je izražena zabrinutost oko optužbi za neregularnosti na nedavnim izborima, posebno za predsjednika Republike Srpske i nedostatak odgovornosti za počinioce tih neregularnosti”, navedeno je u obraćanju.

Prema riječima predstavnika, SAD ohrabrujeu institucije BiH da u potpunosti provjere neregularnosti koje su iznijeli posmatrači izbora.

“Kada izborni rezultati budu potvrđeni pozivamo lidere svih strana da ulože sve napore kako bi podržali brzo formiranje vlasti”, dodao je on.

Broadherst: Potrebna volja za dijalog i angažovanje na reformama

Vlasti u BiH moraju da pokažu volju za dijalog i da se angažuju na sprovođenju reformi, izjavila je predstavnik Francuske u UN Natali .
Ona je na sastanku Savjeta bezbjednosti UN o BiH u Njujorku rekla da Francuska podržava evropske izglede BiH i ostatka zapadnog Balkana, te da se nada da će davanje kandidatskog statusa BiH za učlanjenje u EU ohrabriti vlasti u zemlji da sprovedu reforme.

Govoreći o misiji EUFOR “Altea”, Broadherstova je naglasila da je prisustvo međunarodne zajednice u BiH ključno za stabilnost zemlje i regiona.

Broadherstova je istakla da Francuska ne štedi napore da jača stabilnost na Balkanu usljed rata u Ukrajini.

Prema njenim riječima, Pariz podržava jedinstvo i teritorijalni integritet BiH.  

Vudvord: Mir u BiH i dalje fragilan

BiH je napredovala od 1995. godine, ali teško dobijeni mir i dalje je fragilan i pod pritiskom, te je važno prisustvo međunarodne zajednice u BiH, izjavila je britanski ambasador u UN Barbara Vudvord.

Ona je na sjednici Savjeta bezbjednosti UN u Njujorku pozdravila jednoglasno usvajanje produžetka mandata misije EUFOR “Altea”.

Vudvordova je čestitala građanima BiH na mirnim i demokratskim izborima, ali je naglasila da treba istražiti tvrdnje o navodnim prevarama tokom glasanja.

Prema njenim riječima, u BiH je odrađeno “pola posla” i treba sprovesti reforme, a retorika podjele mora prestati.

Vudvordova se osvrnula na nametanje odluke Kristijana Šmita u noći ovogodišnjih opštih izbora, kojom su izmijenjeni Izborni zakon i Ustav Federacije BiH /FBiH/ u dijelu koji se odnosi na Dom naroda Parlamenta FBiH, rekavši da je namjera bila da se “uvedu amandmani u disfunkcionalni žstatus kvož koji je malo kome koristio”.

Ona je napomenula da je Britanija privržena sprovođenju Dejtonskog mirovnog sporazuma i da je aktivni član Savjeta za sprovođenje mirovnog sporazuma.

Vudvordova je dodala da Britanija poziva sve strane u BiH da stave nevažne interese u stranu i usredsrede se na poboljšanje životnih uslova svih građana i napredak na putu evroatlantskih integracija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana