Usvojena deklaracija kojom se osuđuje dizanje tri prsta

Srna
Usvojena deklaracija kojom se osuđuje dizanje tri prsta

SARAJEVO - Skupština Kantona Sarajevo jednoglasno je danas usvojila deklaraciju kojom se najoštrije osuđuje dizanja tri prsta ispred zajedničkih institucija, a koju je predložio Klub SDA, čiji je lider Bakir Izetbegović dizao četiri prsta, kako se pozdravljaju pripadnici zabranjene egipatske organizacije "Muslimansko bratstvo".

U sarajevskoj deklaraciji se "najoštrije osuđuje provokativno podizanje tri prsta od novoizabranog ministra bezbjednosti u Savjetu ministara Nenada Nešića ispred sjedišta institucija BiH, što je ponovio i u programu uživo na javnom servisu".

"Za" deklaraciju je glasalo 28 zastupnika, nije bilo protiv i suzdržanih.

Nešić se potom tokom gostovanja u RTV FBiH, na pitanje da objasni zašto je digao tri prsta ispred zgrade parlamenta BiH, izvinio, ali i poručio da ne shvata da u Sarajevu tri prsta znače provokaciju.

Nemam nikakvu namjeru da se izvinjavam zato što sam Srbin, zato što imamo naše pozdrave, imena ili krsnu slavu, naveo je u saopštenju predsjednik DNS-a Nenad Nešić reagujući na deklaraciju.

"Manipulacija je žrtvama rata da neko 2023. godine, činjenicu da postoje ponosni Srbi u Savjetu ministara koristi u izradama Deklaracija koje ovo društvo dalje dijele i ne dozvoljavaju mu da 30 godina iskorači. Ja sam ponosni Srbin koji se rodio i otjeran je iz Sarajeva u koji su gospoda iz SDA poslije rata došli" navedeno je u saopštenju Nešića koji je i ministar bezbjednosti u SM BiH.

Pozdrav sa četri prsta koji možda potiče iz Turske brzo je postao novi simbol "Muslimanskog bratstva".

Tri prsta

Istoričar Dragan Petrović, navodi  da su Srbi nekada polagali zakletvu sa tri skupljena prsta (kao kada se krste) i da su u takvim formalnim i svečanim situacijama izgovarali „Svetog mi Trojstva" ili „za krst časni i slobodu zlatnu".

"Bilo koji nacionalni pozdrav može da bude deo pažljivo negovane tradicije, a može vremenom i da evoluira. Tako je bilo i sa srpskim pozdravom. Tri rastavljena prsta kao naš savremeni pozdrav je patentiran 1988. godine u periodu okupljanja Srba iz Srema, Banata, Kosova i Metohije, koji su zahtevali promenu ustava Srbije. To je bio odgovor probuđenog naroda na provokacije Albanaca, Hrvata i Slovenaca, koji su prkosili sa dva prsta, što je anglosaksonska viktorija. Srbi su tada počeli da se pozdravljaju sa visoko uzdignuta raširena tri prsta, obično sa obe ruke i visoko iznad glave"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana