Usvojen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske

GS
Foto: Dražan Oskar Pozderović

BANjALUKA - Poslanici Narodne skupštine Republike Srpske usvojili su u nastavku sjednice Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Za je glasalo 47 poslanika od 63 prisutnih. Protiv je bilo 16 dok niko nije bio suzdržan.

Ovim izmjenama i dopunama se uvode krivična djela protiv časti i ugleda, i to krivična djela kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Vlada, kao predlagač ovog zakona, prihvatila je amandman klubova poslanika SP-a i NPS-a kojim je predviđena novčana kazna od 2.000 KM do 6.000 KM za onog ko javno izloži poruzi ili preziru lice ili grupu zbog pripadnosti određenoj rasi, vjeri, nacionalnosti ili zbog etničkog porijekla, boje kože ili pola.

Usvojen je zaključak Kluba poslanika Demosa u vezi sa ovim zakonom, a kojim Narodna skupština Republike Srpske zadužuje Vladu da u roku od 90 dana pripremi i u skupštinsku proceduru uputi Nacrt zakona o medijima.

Ministar pravde Republike Srpske Miloš Bukejlović rekao je tokom zasjedanja da je Prijedlogom izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Republike Srpske izbrisano krivično djelo uvrede, da kažnjavanje za uvredu ostaje u sferi prekršaja, dok je u znatnoj mjeri smanjena kazna kod krivičnog djela protiv časti i ugleda. On je pozvao narodne poslanike da podrže usvajanje ovog prijedloga zakona.

Bukejlović je rekao da je u parlamentu Srpske o ovom prijedlogu zakona obavljena konstruktivna i kretaivna rasprava. On je rekao da je donošenje ovog Prijedloga zakona prošlo sveobuhvatnu proceduru od nacrta zakona , javnih rasprava i prihvatanja konstruktivnih prijedloga.

"Iznošenje neistina, ličnih i porodičnih prilika, izlaganje poruzi određenih kategorija lica prevazišlo je svaku normu društveno prihvatljivog ponašanja i na svaki način obezvrijedilo ljudsko dostojanstvo, tjelesni i duhovni integritet, čovjekovu privatnost, lični i porodični život", istakao je Bukejlović.

Usvajanje Prijedloga zakona je bilo ovih dana praćeno protestima medijske zajednice, nevladinih aktivista i drugih građana, koji smatraju da je na ovaj način vraćena kriminalizacija klevete.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana