Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH

SRNA
Usvojen Izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas Izvještaj o izvršenju budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH za devet mjeseci ove godine, prema kojem su ostvareni prihodi i podrška za finansiranje institucija iznosili 1.074.805.760 KM.

Ostvareni rashodi i izdaci budžeta institucija BiH u ovom periodu ukupno su iznosili 825.458.821 KM i izvršeni su u većem iznosu za oko 143,8 miliona KM u odnosu na isti period prošle godine, a zbog povećanja bruto plata i naknada zaposlenih u institucijama BiH, kao i većeg izvršenja spoljne otplate na ime kredita.

Ukupno izvršeni rashodi i izdaci za finansiranje spoljnog duga u izvještajnom periodu iznosili su 927.384.847 KM, saopšteno je iz Savjeta ministara.

Savjet ministara je na današnjoj sjednici donio odluku o korištenju 39 miliona KM iz Evropskog fonda za BiH kojim je upravljala Razvojna banka Njemačke, a koji prestaje raditi 31. decembra.

Sredstva u iznosu 24 miliona KM, koja pripadaju BiH po osnovi učešća u ovom fondu, biće doznačena 31. decembra na račun Ministarstva finansija i trezora koji je otvoren kod Centralne banke BiH, a preostalih 15 miliona KM sukcesivno će biti dostavljano na polugodišnjem nivou do kraja 2025. godine, navodi se u saopštenju.

Sredstva će, u skladu sa prijedlogom Razvojne banke Njemačke, biti na raspolaganju nadležnim entitetskim, kantonalnim i institucijama Brčko distrikta BiH za projekte energetske učinkovitosti u javnim objektima.

Ova sredstva raspoređuju se u omjeru 61,50 odsto za Federaciju BiH /FBiH/, 37,50 odsto za Republiku Srpsku i jedan odsto za Brčko distrikt.

Sredstva namijenjena FBiH biće raspodijeljena i na kantone.

Ova odluka donesena je na prijedlog Ministarstva finansija i trezora u Savjetu ministara.

Savjet ministara, na prijedlog Ministarstva civilnih poslova, donio je odluku o raspodjeli sredstava iz tekućeg granta za realizaciju projekata bilateralne saradnje u području nauke na osnovu međunarodnih sporazuma za ovu godinu, ukupne vrijednosti 100.000 KM.

Sredstva će biti raspoređena na račune šest javnih univerziteta - u Sarajevu, Mostaru, Banjaluci, Tuzli, Zenici i Istočnom Sarajevu, a radi dalje raspodjele fakultetima čiji su projekti odobreni, nakon završenog javnog poziva za iskazivanja interesa za sredstva iz ovog granta.

Odluka o rasporedu sredstava biće objavljena na internet stranici Ministarstva civilnih poslova i u Službenom glasniku BiH

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana