Usvojen dokument - pozicija BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja

G.S.
Usvojen dokument - pozicija BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja

SARAJEVO - Savjet ministara usvojio je danas dokument - Pozicija BiH o procesu stabilizacije i pridruživanja za sastanak Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU koji će biti održan 19. jula u Briselu.

- Pozicija BiH, u koju su uvršteni komentari i sugestije izneseni u okviru Kolegijuma za evropske integracije, koji je danas usvojio ovaj dokument, snažno naglašava strateško opredjeljenje BiH za punopravno članstvo u EU nakon dobijanja statusa kandidata - saopšteno je iz Savjeta ministara nakon današnje sjednice.

Na sjednici je data saglasnost na predloženi sastav delegacije BiH za 5. sastanak koju će predvoditi predsjedavajuća Savjeta ministara Borjana Krišto. U delegaciji će biti i zamjenik predsjedavajuće i ministar odbrane u Savjetu ministara Zukan Helez, ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac, uz predstavnike Ministarstva inostranih poslova, Direkcije za evropske integracije i Misije BiH pri EU.

Prethodno je Savjet ministara usvojio informaciju Stalnog predstavništva BiH u okviru Savjeta za stabilizaciju i pridruživanje BiH-EU u vezi sa ovim sastankom.

Savjet ministara usvojio je informaciju Direkcije za evropske integracije o rezultatima istraživanja javnog mnjenja o članstvu u EU i procesu integracija u EU, sprovedenog u maju i junu, na uzorku od 1.200 ispitanika na prostoru cijele BiH, a prema kojem je 73,3 odsto ispitanika podržalo ulazak BiH u EU, što je za 4,1 odsto manje u odnosu na istraživanje iz prethodne godine.

Ulazak u EU podržalo je 86 odsto ispitanika iz Federacije BiH, 50,6 odsto iz Republike Srpske i 71,5 odsto ispitanika iz Brčko distrikta, navedeno je u saopštenju.

Najviše ispitanika, 36,3 odsto, koji podržavaju ulazak BiH u EU kao glavni razlog navode slobodu kretanja ljudi, robe i kapitala, dok 30,5 odsto njih izdvaja garancije trajnog mira i političke stabilnosti, a 22,4 odsto poštovanje zakona i propisa.

Istovremeno 9,1 odsto ispitanika podržava ulazak radi unapređenja infrastrukture.

Više od polovine ispitanika, 52,7 odsto, koji ne podržavaju ulazak BiH u EU kao najčešći razlog navode strah od većih troškova života i poreza, dok 17,5 odsto smatra da je razlog gubitak različitosti kultura, a 13,2 odsto da je to prevelika centralizacija.

Na pitanje koja je reforma neophodna za unapređenje svakodnevnog života građana u BiH gotovo polovina ispitanika ili 46,6 odsto je navela borbu protiv korupcije, 18,3 odsto smatra da je potrebna reforma sudova i tužilaštava, 17,6 odsto ispitanika je navelo potrebu smanjenja poreskih opterećenja, 10,3 odsto ispitanih smatra da je potrebna reforma socijalnog sistema, a tek njih 4,9 odsto da je to reforma javne uprave.

Najviše ispitanika, 50,7 odsto smatra da bi najveću korist od ulaska BiH u EU imali mladi, a 16,3 odsto da će to biti političari.

Ukupno 40,9 odsto ispitanika je mišljenja da politizacija procesa integrisanja u najvećoj mjeri otežava integraciju BiH u EU, što je više za 1,8 odsto u odnosu na godinu ranije, dok je nespremnost za promjene kao razlog navelo 23,3 odsto građana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana