Usvojen budžet institucija BiH za 2024. od 1,35 milijarde KM

GS
Usvojen budžet institucija BiH za 2024. od 1,35 milijarde KM

SARAJEVO - Na današnjoj  hitnoj sjednici Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH delegati su usvojili Prijedlog zakona o budžetu institucija BiH za 2024. godinu.

Predlagač je Predsjedništvo BiH, za je bilo 23, protiv 16 i bez suzdržanih.

Prethodno je nacrt budžeta usvojen u Savjetu ministara BiH, a iznosi 1.355.400.000 KM, što je povećanje za 40 miliona KM. Prije dva dana je usvojen i u Predstavničkom domu PS BiH.

Uprkos povećanju generalnog budžeta, smanjen je budžet za Ministarstvo odbrane BiH. Budžet je smanjen Ministarstvu komunikacija i prometa, Ministarstvu pravde i Ministarstvu finansija. Istovremeno, povećan je Ministarstvu bezbjednosti, Ministarstvu inostranih poslova, Ministarstvu spoljene trgovine i ekonomskih odnosa, OBA, Predsjedništvu BiH, CIK-u, IDDEEA-i i Službi za poslove sa strancima.

Ministar finansija i trezora Srđan Amidžić rekao je na sjednici Doma naroda parlamenta BiH, obrazlažući ovogodišnji Prijedlog budžeta institucija i međunarodnih obaveza BiH, da budžetski okvir iznosi 1.355.400.000 KM, što je za 40 miliona KM više od prošlogodišnjeg, i da će svi budžetski korisnici imati dovoljno sredstava za normalno funkcionisanje.

Amidžić je objasnio da je Ministarstvo odbrane ove godine dobilo umanjen budžet, jer je u prošlogodišnjem ostao 31 milion KM neutrošenih sredstava.

On je podsjetio da je budžet u BiH svega dva puta na vrijeme usvojen i da se uvijek ulazilo u privremeno finansiranje i da je to stvar složenih političkih odnosa u BiH.

-Nisam zadovoljan strukturom budžeta, on je stvar političkog dogovora - rekao je Amidžić.

On je u obrazloženju naveo da je napravljena mala izmjena u predloženom budžetu i da je Memorijalnom centru u Srebrenici povećan iznos za 100.000 KM.

Naveo je i da je kroz novi budžet uokvireno još milion KM za rješavanje problema klimatizacije u zgradi zajedničkih institucija.

Amidžić je dodao da je uredna otplata spoljnog duga BiH i da je ovim Prijedlogom budžeta za finansiranje spoljnog duga planirano 1.430.000.000 KM, i to Federacija BiH 940 miliona KM, Republika Srpska 470 miliona KM, Brčko distrikt oko 16 miliona KM i zajedničke institucije pet miliona KM.

-Plan rasta nije u budžetu jer nije još odobren i operativan, ne zna se ko će biti krajnji korisnici - rekao je Amidžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana