Usvojen budžet institucija BiH za 2023, veće plate za neke službenike i zvaničnike

Agencije
Usvojen budžet institucija BiH za 2023, veće plate za neke službenike i zvaničnike

SARAJEVO - Delegati u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojili su danas budžet institucija BiH za 2023. godinu u iznosu od 1,3 milijarde KM kojim osnovica za obračun plata državnim službenicima i izabranim zvaničnicima iznosi 600 KM.

Za budžet je glasalo osam delegata.

Predlagač budžeta BiH je državno Predsjedništvo, a najvažnijim finansijskim dokumentom predviđeno je i povećanje plata državnim službenicima prvi put nakon skoro deset godina.

Osnovica za obračun plata sada iznosi 600 KM, a povećanje se odnosi na primanja vojnih lica, policajaca i državnih službenika, ali i izabranih zvaničnika.

Budžet je u oba doma Parlamenta BiH usvojen po hitnom postupku što znači da na taj dokument nije bilo moguće amandmanski djelovati.

Budžet BiH ove godine je veći za 241 milion KM u odnosu na prethodnu godinu, a za plate zaposlenih bit će izdvojeno 791 miliona KM, odnosno 25 posto više nego tokom 2022. godine.

Ministar finansija i trezora BiH Zoran Tegeltija obrazložio je Zakon o budžetu institucija BiH ističući da osnovica obračuna plata za sve po zakonu mora biti jedinstvena jer nju utvrđuje Savjet ministara.

-Ovaj budžet će omogućiti nesmetano funkcionisanje institucija BiH. To je najvažnija stvar svakog budžeta koji upravo to treba da omogući. Druga stvar, ovaj budžet značajno poboljšava materijalni položaj zaposlenih u BiH. Prošle godine smo napravili izmjene zakonskih rješenja koji je omogućio rast koeficijenata od skoro 25 odsto. Sa ovom korekcijom, to će donijeti još dodatnih 16 posto. Zato mislim da je vrlo važno da usvojimo budžet - kazao je Tegeltija.

Predsjedavajući Doma naroda BiH Nikola Špirić (SNSD) zamolio je da se budžet usvoji po hitnoj proceduri jer sve strane imaju primjedbe na budžet, ali da ga je važnije usvojiti kako institucije ne bi bile na privremenom finansiranju.

Prvi zamjenik predsjedavajućeg Kemal Ademović (NiP) kazao je da se usvajanjem budžeta konačno trebaju povećati plate državnim službenicima.

Delegat srpskog kluba Želimir Nešković iz SDS-a, tokom rasprave o prijedlogu budžeta, naveo je da se budžet konstantno povećava, te da ovogodišnje povećanje nije u redu jer je planirano od direktnih prihoda entiteta.
-Jačanje budžeta BiH direktno utiče na život građana u Republici Srpskoj i FBiH - rekao je Nešković.

Delegat Marina Pendeš (HDZ) kazala je da je usvajanje budžeta važno zbog nastavka evropskih integracija BiH.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Ilija Cvitanović (HDZ 1990) je tokom rasprave o budžetu rekao da neće podržati ovaj dokument, ističući da se trebalo puno više sredstava izdvojiti za nauku u BiH, ukazujući da su u Hrvatskoj i Sloveniji godišnje obajvljuje više od 2.000 naučnih radova, a u BiH svega 500.

Cvitanović smatra da je jednokratno povećanje osnovice za obračun plata potpuno nepravedno, te da to pitanje treba sistemski rješavati, kao i da je trebalo obezbjediti sredstva za nabavku sredstava za gašenje požara.

Dopuna Zakona o platama

Delegati Doma naroda Parlamanetarne skupštine BiH, zbog nedostatka opšte većine, nisu prihvatili Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, čime je okončana današnja hitna sjednica.

Prethodno su delegati Doma naroda izglasali da se o Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH glasa po hitnoj proceduri.

Predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Marina Pendeš je tokom rasprave o proceduri navela da smatra da je neophodno da Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH ide po redovnoj proceduri kako bi se došlo do objedinjenog i sistemskog rješenja.

Pendeš smatra da je neophodno pripremiti zakon ili zakone kojim bi se definisao status državnih službenika i zaposlenih u institucijama, kao i imenovanih i izabranih zvaničnika.

-Nema smisla da se ide sa populizmom - rekla je predsjedavjuća Kluba hrvatskog naroda i odbacila sve navode da je riječ o političkoj prevari.

Zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Dragan Čović rekao da je da se u neuređenom sistemu primanja zvaničnika na svim nivoima u BiH neko poigrao sa koeficijentima zbog čega je naivno razmišljanje da se pomaže time da neko sa koeficijentom osam ima veću platu od nekog ko mu je nadređen.

-Svako može da izađe sa svojim idejama. Apsolutno sam za to da se trajno zamrzne povećanje imenovanih i izbornih zvaničnika - rekao je Čović.

On je naveo da mu nije jasno zašto se neko danas poigrao i uslovio usvajanje budžeta ovim zakonom, te istakao da se zalaže za pronalaženje sistemskog rješenja što bi bilo odgovorno prema svim građanima u BiH.

Predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Šefik Džaferović smatra da je neophodno po hitnoj proceduri usvojiti zakon jer to znači da će do dogovora politika i objedinjavanja procedura izabrani zvaničnici će primati povećanje plate.

-Što prije otvorimo raspravu biće nam mnogo lakše štiti interese BiH nego ovako prilagođavajući izajvu. Mislim da nema smisla podržati hitnu proceduru i treba dati šansu da se naprave popravke - dodao je Čović.

Zamjenik predsjedavajući smatra da niko neće izgubiti to što će Savjet ministara imati mogućnost da ovo pitanje riješi sistemski.

-Hajde da budemo ljudi da kažemo da primamo previše. Zbog toga treba glasati za hitnu proceduru i zakon. Ovo što primaju najistaknutiji funkcionera u zemlji je previše i nije odraz ukupne ekonomske situcije u BiH jer radnici primaju manje - rekao je Džaferović, ističući da nije riječ o demagogiji.

Tokom rasprave o proceduri delegat Kluba hrvatskog naroda Zdenko Ćosić je rekao da su se oni koji nisu za hitnu proceduru već redovnu već izloženi nekoj vrsti linča javnosti.

-Ja sam za to da se smanji razlika u platama, ali ne na način kojim se danas predlaže - rekao je Ćosić, ističići da je neophodno harmonizovati da nema jaza među platama ali ne na ovaj način koji će otvoriti dodatni.

On je dodao da treba podržati inicijativu Savjeta ministara da se na jedinstveni način harmonizuje pitanje plata u redovnoj proceduri.

Delegat Kluba hrvatskog naroda Zlatko Miletić smatra da se ponavlja praksa iz prethodnog saziva da neka rješenja koja predlaže Savjet ministara prođu Predstavnički dom, a u Domu naroda budu zaustavljeni.

-Inflacija u BiH varira između 14 i 18 odsto. Saglasan sam da traba dati mogućnost Savjetu minsitara da riješi to sistematski. Ali, do tada treba povećati primanja policijskim službenicima i da glasamo o hitnosti, a nakon toga o zakonu svako po svojoj savjesti - rekao je Miletić.

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Džemal Smajić smatra da je neophodno da se donese ovaj zakona i obustavi povećanje imenovanim i izabranim zvaničnicima tako što će zakona biti donesen po hitnoj proceduri, a nakon toga rješavati sistemski pitanje.

Delegat Kluba bošnjaka Safet Softić ukazao je da je juče Predstavnički dom podržao hitan postupka za Prijedlog zakona o dopuni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, ističući da smatra da vraćanje zakona u redovnu proceduru predstavlja političku prevaru.

Zajedničke institucije

Šefu Kluba bošnjačkog naroda Šefiku Džaferoviću (SDA) zasmetalo je što se u parlamentu upotrebljava termin zajedničke institucije.

-Ja vas pozivam da poštujemo Ustav BiH i da se ne vraćamo više na ovo - rekao je Džaferović.

Delegat Kluba Srpskog naroda Radovan Kovačević pojasnio je da kada govori o zajedničkim institucijama, govori o njihovom karakteru.

-Mi dolazimo iz Republike Srpske, određeni delegati dolaze iz FBiH i biramo se neki iz Republike Srpske, neki iz FBiH i onda svi zajedno dođemo ovdje u, po karakteru, zajedničke institucije - pojasnio je Kovačević.

On je dodao da je Karl Bilt, prvi visoki predstavnik u BiH, koji je uključio taj pojam.

-Bilt, izabran u potpunosti u skladu sa Dejtonskim sporazumom, imao je odobrenje svih potpisnika da štampa prvo izdanje Ustava Bih u kojem je napisao zajednički organi BiH, kao i organi entiteta - Republike Srpske i FBiH. On je prvi visoki predstavnik koji je uključio prvi taj pojam - rekao je Kovačević.

Istakao je da se ne radi o bilo kakvoj uvredi, te da predstavnici srpskog naroda smatraju da su institucije BiH zajedničke i da od toga neće odustati.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana