Ustavni sud Srpske odbacio veto Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakonika

Marijana Miljić Bjelovuk
Ustavni sud Srpske odbacio veto Bošnjaka na izmjene Krivičnog zakonika

BANjALUKA - Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je danas u Banjaluci da nema povrede vitalnog nacionalnog interesa bošnjačkog naroda u odredbama Zakona o izmjena i dopuna Krivičnog zakonika Srpske, jer nema potrebne pravne argumentacije.

-Ustavni sud Repblike Srpske smatra da pravna argumentacija ne postoji u smislu relevantnih normi i garancija Ustava Srpske o zaštiti vitalnih nacionalnih interesa konstitutivnih naroda, već podnosilac zahtjeva ukazuje na povredu državnih atributa BiH, kao i moguću povredu Ustava BiH - saopšteno je iz Ustavnog suda.

Narodna skupština Republike Srpske usvojila je u julu Zakon o izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Republike Srpske, kojim je propisano krivično djelo protiv časti i ugleda - kleveta, iznošenje ličnih i porodičnih prilika i javno izlaganje poruzi.

Ovaj  zakon kojem se protive novinari, brojne nevladine organizacije, opozicija, kao i mnogi drugi građani, s obzirom na to da je odbijen veto Bošnjaka trebalo bi da ide na potpisivanje predsjedniku Republike Srpske, nakon čega će  biti objavljen u Službenom glasniku  Srpske i stupiti na snagu i počeće njegova primjena.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da je prihvatljiv zahtjev Kluba delegata bošnjačkog naroda u Vijeću naroda za utvrđivanje povrede vitalnog nacionalnog interesa konstitutivnog bošnjačkog naroda u odluci o izboru člana Komisije za žalbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana