Ustavni sud slamka spasa za bivšeg šefa u SIPA

Goran Maunaga, Željka Domazet
Ustavni sud slamka spasa za bivšeg šefa u SIPA

Sarajevo - Ustavni sud BiH djelimično je usvojio apelaciju odbrane bivšeg šefa Odsjeka za droge u Agenciji za istrage i zaštitu (SIPA) BiH Bojana Cvijana koji je u septembru osuđen na 20 godina zatvora i utvrdio da je prekršeno njegovo pravo na pravično suđenje jer su pojedini javni zvaničnici prejudicirali odluku Suda BiH o njegovoj krivici.

Cvijanova odbrana najavljuje da će odluku Ustavnog suda iskoristiti kao argument u apelacionom postupku, a u Tužilaštvu BiH smatraju da ona neće uticati na tok suđenja Cvijanu i ostalim u istom postupku.

Cvijan je apelaciju Ustavnom sudu podnio u okviru postupka koji protiv njega vodi Sud BiH u predmetu "Lutka". Sud BiH je u septembru Cvijana i još 12 ljudi nepravosnažno proglasilo krivim i osudio ih na ukupno 101 godinu i osam mjeseci zatvora zbog najtežih krivičnih djela, uključujući ubistvo, pokušaj ubistva i pljačku. Prvooptuženi Cvijan osuđen je na jedinstvenu kaznu zatvora od 20 godina za organizovani kriminal u vezi sa krivičnim djelom ubistvo, razbojništvo i dogovor za izvršenje krivičnog djela. Cijela grupa treba da plati odštetu "BH pošti", Privrednoj banci i Pavlović banci, koje su oštetili za višemilionske iznose. Cvijan je uhapšen 2012. godine, a smatran je bliskim saradnikom vođe jedne od najjačih kriminalnih grupa na Balkanu čiji je vođa bio Darko Elez iz Istočnog Sarajeva.

Registar Ustavnog suda BiH Zoran Mijan kaže da je ovaj sud ustanovio kršenje prava na pravično suđenje.

- Bivši ministar bezbjednosti BiH Sadik Ahmetović, portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić i tadašnji direktor SIPA Goran Zubac u izjavama su prejudicirali da je Cvijan kriv iako krivična optužba još nije utvrđena - kaže Mijan.

U timu koji brani Cvijana rekli su da će se u apelacionom postupku pozvati i na odluku Ustavnog suda BiH.

- Utvrđeno je da je već od samog hapšenja došlo do kršenja pretpostavke nevinosti. To je moglo uticati i na odluku Suda BiH. Ta odluka, nakon odluke Ustavnog suda, može biti promijenjena - tvrde u timu odbrane.

Tužilac Tužilaštva BiH Dubravko Čampara koji vodi ovaj predmet ističe da ova odluka Ustavnog suda ni po čemu ne utiče niti će uticati na tok suđenja.

- To je u suštini opšti pogled i stav ove institucije i nema veze sa predmetom. Ustavni sud samo upozorava zvaničnike da ne komentarišu procese u Sudu i da poštuju pretpostavku nevinosti - rekao je Čampara.

Ahmetović je 6. februara 2012. godine izjavio da je akcija "Lutka" rezultat ozbiljnog lanca organizovanog kriminala, a Grubešić je 2. aprila 2014. godine rekao da se u predmetu "Lutka" radi o jednoj od najopasnijih zločinačkih organizacija. Zubac je, kada je Cvijan uhapšen, na konferenciji za novinare izjavio da je to bila najsloženija i najveća policijska akcija i da je to početak kraja organizovanog kriminala u BiH.

Cvijanov advokat Vasvija Vidović ranije je izjavila da je postupak u tom slučaju počeo teškom povredom prava na fer i pravično suđenje i pretpostavke nevinosti, odnosno načela da niko nije kriv dok se to ne dokaže u sudu.

- Izjavama policijskih i tužilačkih zvaničnika, te medijskim spekulacijama, prejudicirana je krivica optuženih prije okončanja krivičnog postupka. Takav razvoj događaja mogao bi imati negativne implikacije na cijeli postupak - rekla je tada Vidovićeva najavljujući podnošenje apelacije Ustavnom sudu BiH, odnosno Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu.

Pritvor

Ustavni sud BiH nije usvojio apelaciju odbrane Bojana Cvijana koja se odnosila na rješenje Suda BiH o određivanju i produženju pritvora.

- Tu apelaciju Ustavni sud je odbacio kao neosnovanu. Ustanovljeno je da je Sud BiH postupio u skladu sa stvarnim pravima - kaže Zvonko Mijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana