Ustavni sud BiH sutra donosi konačnu odluku o "državnoj imovini" na Jahorini

GS
Ustavni sud BiH sutra donosi konačnu odluku o "državnoj imovini" na Jahorini

Ustavni sud Bosne i Hercegovine sutra će odlučivati o meritumu zahtjeva Kemala Ademovića u vezi s šumom u Varešu, koju krči britanska firma Adriatic Metals, te o zahtjevu 13 poslanika Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na području Jahorine.

Krajem maja, Ustavni sud je usvojio zahtjev Ademovića za donošenje privremene mjere u predmetu kojim je zatražio ocjenu ustavnosti Odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u druge namjene Vlade Federacije BiH. Sud je privremeno stavio van pravne snage osporenu odluku Vlade FBiH do donošenja konačne odlukej, javlja Kliks.

Ademović je u apelaciji istakao da Odluka krši Ustav Bosne i Hercegovine jer uzurpira isključivu nadležnost Parlamentarne skupštine BiH da reguliše pitanje državne imovine, uključujući i šume i šumsko zemljište, te omogućava raspolaganje odnosno prenamjenu šumskog zemljišta bez saglasnosti vlasnika – Bosne i Hercegovine.

Vlada Federacije BiH sredinom decembra 2023. je "isključila" Pravobranilaštvo BiH prilikom donošenja odluka o raspolaganju državnom imovinom, odnosno državnim šumama koje u Varešu krči britanska firma Adriatic Metals.

To je urađeno jer je Vlada FBiH dobila odobrenje od visokog predstavnika da se u ovom slučaju zaobiđe mišljenje Pravobranilaštva.

Isto tako, Ustavni sud je privremeno stavio van snage Odluke o načinu i uslovima prodaje nekretnina u vlasništvu Republike Srpske, kojom je omogućena prodaja pravnom licu iz Teslića.


 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana