Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zakon o neprimjenjivanju Inckove odluke

GS
Ustavni sud BiH proglasio neustavnim zakon o neprimjenjivanju Inckove odluke

BRČKO - Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim Zakon o neprimjenjivanju Odluke visokog predstavnika u Republici Srpskoj kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH, a koji je u usvojila Narodna skupština Republike Srpske.

Sud je na plenarnom zasjedanju van snage stavio taj zakon.

Narodna skupština Republike Srpske nakon što je Valentin Incko, bivši visoki predstavnik u BiH nametnuo izmjene Krivičnog zakona, kojim se zabranjuje negiranje genocida, usvojila je zakon prema kojem se ta Inckova odluka neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske. Nakon toga sedam  bošnjačkih delegata podnio je apelaciju Ustavnom sudu BiH i to nakon što je Ustavni sud Republike Srpske odbacio njihov veto. Na kraju je Ustavni sud BiH prihvatio apelaciju bošnjačkih delegata i odlučio da Zakon koji je donijela skupština nije u skladu sa Ustavom BiH.

- Ustavni sud je odlučio da sporni zakon prestaje da važi kad se ova odluka objavi u Službenom glasniku BiH. Ustavni sud je utvrdio da predmetni zakon nije u skladu sa članom 1.2 Ustava BiH. a član 1.2 definiše BiH kao demokratsku zemlju koja funkcioniše na osnovu zakona i standarda, te da se u BiH primjenjuje sistem slobodnih demokratskih izbora - rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Mirsad Ćeman.

Ćeman je istakao da se sud rukovodio ranijom praksom u nekim sličnim predmetima.

- I to zato jer je visoki predstavnik postupao kao zakonodavna institucija, mijenjajući nadležan organ, a to je u konkretnom slučaju Parlamentarna skupština BiH - pojasnio je Ćeman.

Dodao je da je Ustavni sud odlučio da ovaj zakon Republike Srpske prestaje da važi kada ova odluka Ustavnog suda objavi u Službenom glasniku BiH.

-Svih devet sudija Ustavnog suda BiH učestvovalo je u glasanju o stavljanju van snage Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika koja se odnosi na Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH u dijelu koji govori o sankcijama za negiranje zločina genocida - rekao je potpredsjednik Ustavnog suda Miodrag Simović, ali nije mogao da kaže kako je ko glasao.

Simović je na današnjoj konferenciji za novinare u Brčkom naveo da će odluka biti objavljena na veb stranici Ustavnog suda BiH.

Predsjednik Ustavnog suda Mato Tadić, kojem ove godine ističe mandat, u odgovoru na novinarsko pitanje je rekao da je pokrenut postupak za popunu njegovog radnog mjesta, odnosno da iz medija zna da je objavljen i zatvoren konkurs.

-Bilo bi dobro da se taj postupak završi do kraja ovog mjeseca. Nezavisno od toga, Ustavni sud može funkcionisati, s tim da bi sve odluke morale biti donesene jednoglasno -  rekao je Tadić.

On je napomenuo da postoji 11 odluka Ustavnog suda koje nisu izvršene i da niko nije odgovarao za nepoštovanje tih odluka.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana