Ustavni sud BiH pretvoren u dragstor

Priredio: Veljko Zeljković
Ustavni sud BiH pretvoren u dragstor

BANjALUKA - Ustavni sud BiH postao je referent, odnosno glavni instrument za sprovođenje političkih odluka iz FBiH, što vodi ka potpunom krahu pravnog sistema u BiH.

Istakao je ovo predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić reagujući na zahtjev bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH krnjem Ustavnom sudu BiH za rješavanje spora sa Republikom Srpskom u vezi sa njenim Zakonom o imunitetu.

Prema riječima Stevandića, i ovaj slučaj je jedan od dokaza da je ovo tijelo instrumentalizovano, odnosno stavljeno u funkciju bošnjačke politike.

- Ustavni sud bukvalno u roku od jednog ili dva dana, a po narudžbi iz FBiH donosi odluke, što se nikad do sada nije dešavalo. To je krah pravosuđa, jer ovo tijelo otvoreno radi na destabilizaciji zemlje - rekao je Stevandić dodajući da zakon o imunitetu imaju sve države i republike na svijetu.

Kategoričan je i da ovaj sud ne smije da zauzima stranu i da reaguje iste sekunde kada to neko iz FBiH od njih zatraži, ali da se to po nekom nepisanom pravilu dešava kada je u pitanju nešto protiv Srpske.

- Oni radi ko dragstor bez pauze za potrebe Bošnjaka, dok ostali mjesecima i duže čekaju njegove sjednice. Pravi se neki surogat-kalifat sa mješovitom upravom. Novi napad na Republiku Srpsku i njena prava upravo je počeo. Samo da onima koji ovo rade poručim jednu stvar: Izgubićete sve - poručio je Stevandić.

Oglasio se i predsjednik RS Milorad Dodik, poručujući da Srpska ima pravo da donosi zakone te da je obraćanje bošnjačkih delegata u Domu naroda Parlamenta BiH krnjem Ustavnom sudu BiH u vezi sa Zakonom o imunitetu Srpske - politička priča muslimana koji djeluju sa strancima.

 - Kada je nešto protiv Republike Srpske, onda su zajedno svi delegati u Domu naroda BiH. Nema vlasti i opozicije. Svi su neprijatelji Republike Srpske i to pokazuju na ovaj način - rekao je Dodik.

Pravnik Ognjen Tadić kaže da se i na ovom primjeru može jasno vidjeti upravo ono na šta javnost godinama upozoravaju svi koji žele sačuvati Dejtonski mirovni sporazum - da treba zaštititi Ustav BiH i osloboditi Ustavni sud BiH iz ruku otmičara koji ga koriste kao instrument za rušenje Ustava BiH.

Smatra da i ovakve i slične odluke, potezi i napadi dodatno udaljavaju Republiku Srpsku i od Sarajeva i od BiH, a pogotovo jer je krnji Ustavni sud postao “magarište na kojem političke poene pasu svi neodgovorni bošnjački funkcioneri kojima je važnije zamajavati javnost tobož nezaustavljivim i nepodnošljivim napadima na Republiku Srpsku nego raditi nešto što je korisno”.

Navodi i da javnost u FBiH, a posebno u Sarajevu, treba znati da ti napadi na Republiku Srpsku nemaju ni blizu onaj značaj kakav im bošnjački političari pridaju kada ih predstavljaju svojim biračima te da je jedina njihova ozbiljna posljedica to što oni svaki put dodatno udaljavaju Republiku Srpsku od BiH.

Poslanik SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Miroslav Vujičić smatra da bošnjački delegati u Domu naroda vjerovatno žele da budu i zakonodavac u Srpskoj. On je naveo da narodni poslanici iz Srpske donose odluke i zakone u skladu sa potrebama i procjenama Vlade te je nedopustivo da se bošnjački delegati ili bilo koji nivo u BiH miješa u odlučivanje i donošenje zakona u Narodnoj skupštini RS.

Prema njegovim riječima, očigledno je da većina Bošnjaka u Domu naroda ne može da shvati da se ova zemlja sastoji od dva entiteta i tri konstitutivna naroda i da svaki od entiteta ima svoj zakonodavni organ, a u Republici Srpskoj to je Narodna skupština Srpske.

Zahtjev

Bošnjački delegati Šefik Džaferović, Dženan Đonlagić, Džemal Smajić i Safet Softić podnijeli su krnjem Ustavnom sudu BiH zahtjev za rješavanje spora sa, kako su naveli, entitetom Republika Srpska i Narodnom skupštinom u vezi sa Zakonom o imunitetu koji je usvojen na 13. sjednici parlamenta Srpske u aprilu. Uz zahtjev su dostavili i prijedlog za određivanje privremene mjere do donošenja konačne odluke Ustavnog suda BiH. Bošnjački delegati zatražili su odgovor u vezi sa zahtjevom od Narodne skupštine Srpske najkasnije za 30 dana od prijema dopisa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana