Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komšića i Džaferovića

GS
Ustavni sud BiH odbacio apelaciju Komšića i Džaferovića

SARAJEVO - Ustavni sud BiH odbio je zahtjeve Željka Komšića i Šefika Džaferovića kojim je tražena ocjena ustavnosti odredaba Ustava FBiH koje je nametnuo Kristijan Šmit.

Kako stoji na stranici Suda BiH, ova odluka donesena je na današnjoj plenarnoj sjednici.

"Ustavni sud je, odlučujući o zahtjevu Željka Komšića, člana Predsjedništva BiH, i Šefika Džaferovića, u vrijeme podnošenja zahtjeva predsjedavajućeg Predsjedništva BiH, za ocjenu ustavnosti amandmana na Ustav FBiH i Zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH, utvrdio da su amandmani i izmjene Izbornog zakona u skladu sa čl. I/2, II/2, II/4. i III/3.b) Ustava BiH i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, čl. 5. i 7. Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 25. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima", stoji u obrazloženju.

Ova odluka će biti objavljena nakon što sudije koje su najavile izdvojena mišljenja dostave svoja mišljenja, a najkasnije u roku od 15 dana, u skladu sa članom 43. Pravila Ustavnog suda BiH.

Radi podsjećanja, Šmit je nametnuo odluku o izmjeni Izbornog zakona BiH u izbornom danu, 2. oktobra 2022. godine.

Ova odluka izazvala je brojne reakcije probošnjačkih stranaka koji su rekli da se ovime ide direktno u korist HDZ-a, prenosi portal Kliks.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana