Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

GS
Ustavni sud BiH privremeno suspendovao Zakon o nepokretnoj imovini Srpske

SARAJEVO - Ustavni sud BiH donio je danas privremenu mjeru o zabrani primjene Zakona o nepokretnoj imovini u Republici Srpskoj do konačne odluke po meritumu.

Sud je odlučivao o zahtjevima bošnjačkog i hrvatskog člana Predsjedništva BiH Denisa Bećirovića i Željka Komšića i još dvije identične apelacije za donošenje privremene mjere kojom bi sud stavio van snage Zakon do donošenja konačne odluke.

Sud je objedinio sve četiri pristigle apelacije za odlučivanje o privremenoj mjeri.

Odluka stupa na snagu odmah, a nije donesena jednoglasno - protiv ove mjere bio je Zlatko Knežević.

Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić saopštila je da se radi o složenim i teškim pitanjima, te je sud odlučio da postoji opravdanost za donošenje privremene mjere radi pravne sigurnosti.

Prema njenim riječima, Ustavni sud je, vagajući argumente za i protiv, ipak odlučio da je više razloga za donošenje privremene mjere.

-Jasno je da je riječ o izuzetno složenim i teškim pitanjima. Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i aspekta posljedica početka primjene ovog zakona - objasnila je Galićeva.

Ona tvrdi da je riječ o procjeni Ustavnog suda BiH, kao i da nije bilo pritisaka, osim medijskih, koji nisu uticale na odluke.
Galićeva je rekla da je poznato da je Kristijan Šmit produžio svoju raniju odluku i u tom nalogu istakao da ta njegova mjera ostaje na snazi dok Ustavni sud BiH ne odluči u ovom predmetu.

-Nezavisno od toga mi smo odlučili kako smo odlučili. Nikada do sada Ustavni sud BiH, odnosno predsjednik Ustavnog suda BiH, nije donosio privremenu mjeru, kao ni Veliko vijeće, kada je riječ o predmetima iz apstraktne kontrole koji se razmatraju na plenarnoj sjednici - objasnila je Galićeva.

Kada je riječ o odgovoru koji Ustavnom sudu BiH treba da dostavi Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa Zakonom o nepokretnoj imovini Srpske, Galićeva je navela da postoje rokovi kada treba dati odgovore.

-Sigurno da na plenarnoj sjednici, koja je zakazana za 23. i 24. mart, neće stići da se razmatra o ovom predmetu u meritumu. Svi su zahtjevi spojeni zbog istog činjeničnog pravnog pitanja, kao i zahtjevi za privremenu mjeru - rekla je Galićeva.

Ustavni sud BiH danas je elektronski održao plenarnu sjednicu sa samo jednom tačkom dnevnog reda, te donio privremenu mjeru.

Odgovarajući na pitanje zašto još nije odlučeno u predmetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vezi sa nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon koje je donio Kristijan Šmit, Galićeva je navela da nema posebnih razloga za to.

-Ustavni sud BiH je procijenio u tom momentu, već je skoro bila pripremljena plenarna sjednica i procijenili smo da nema potrebe za donošenje privremene mjere. Nije presudan broj sudija Ustavnog suda, jer se odluke donose većinom od ukupnog broja. Mi smo započeli raspravu u predmetu Komšić, ali smo odlučili da nastavimo raspravu jer je riječ o složenim pitanjima. Nije bilo uslova za konačnu odluku -  rekla je Galićeva.

Kristijan Šmit objavio je prije dva dana da je suspendovao primjenu Zakona o nepokretnoj imovini Srpske,  ali su vlasti Srpske odgovorile da Zakon ostaje na snazi i da se odluke i legalno biranih visokih predstavnika ne objavljuju u Službenom glasniku Republike Srpske.

-Zakon o nepokretnoj imovini Republike Srpske koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti danas je stupio na snagu - rečeno je juče u republičkoj Upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

Iz Uprave su naglasili da nastavljaju obavljati poslove i zadatke u okviru svojih nadležnosti u skladu sa Ustavom i zakonima Republike Srpske koji su na pravnoj snazi.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana