Ustavni sud BiH blokirao prodaju zemljišta na Jahorini uz "zanimljivo" obrazloženje

GS
Ustavni sud BiH blokirao prodaju zemljišta na Jahorini uz "zanimljivo" obrazloženje

SARAJEVO - Ustavni sud Bosne i Hercegovine danas je na plenarnoj sjednici poništio odluke Vlade Federacije Bosne i Hercegovine kojima je promijenila namjenu državnog zemljišta na području Vareša, te Vlade Republike Srpske o načinu i uslovima prodaje nekretnina na Jahorini putem licitacije.

Kako je saopšteno, Ustavni sud je za obje odluke utvrdio da su suprotne odredbama Ustava Bosne i Hercegovine, te da su ništavne i prestaju važiti danom objave u službenim glasnicima.

Prethodno je na sjednici 31. maja Ustavni sud donio privremene mjere kojima su van snage stavljene ove odluke.

U slučaju odluke Vlade FBiH, Ustavni sud je naložio Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

Ustavni sud BiH je danas Vladi Republike Srpske i Ministarstvu trgovine i turizma Republike Srpske naložio da preduzmu odgovarajuće korake kojima će poništiti sve odluke i aktivnosti koje su zasnovane na osporenoj odluci.

– Ustavni sud je naglasio da je Vlada RS raspolagala državnom imovinom koja je pod zabranom raspolaganja i koja je u isključivoj nadležnosti institucija BiH – saopšteno je iz Ustavnog suda BiH, koji je o ovom predmetu odlučivao nakon što je zahtjev uputilo 13 poslanika Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

– Ove odluke će biti dostavljene podnosiocima zahtjeva u roku od mjesec dana i objavljene u što kraćem roku na internet stranici Ustavnog suda Bosne i Hercegovine – dodaje se u saopštenju Ustavnog suda BiH.

Saopšten je i sažetak ovih odluka.

– U obje odluke Ustavni sud je zaključio da se radi o šumskom zemljištu koje predstavlja državnu imovinu koja je pod zabranom raspolaganja, kako je to Ustavni sud utvrdio u svojim ranijim odlukama koje se odnose na isto pitanje. Stoga je zaključeno da Vlada FBiH i Vlada RS nisu bile nadležne da svojim odlukama na bilo koji način raspolažu navedenom državnom imovinom.

Ustavni sud podsjeća da je Zakonom o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Bosne i Hercegovine propisano da privremena zabrana raspolaganja državnom imovinom “ostaje na snazi do stupanja na snagu zakona na državnom nivou kojim se uređuju prava vlasništva i upravljanja državnom imovinom, a koji bi usvojila Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine, odnosno sve dok visoki predstavnik drugačije ne odluči”.

Sličnu odredbu sadrže i zakoni o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom Federacije Bosne i Hercegovine, Republike Srpske i Brčko distrikta Bosne i Hercegovine. Činjenica da Parlamentarna skupština BiH još uvijek nije donijela zakon kojim će regulisati pravo vlasništva i upravljanja državnom imovinom ne može biti opravdanje entitetskim vladama da neovlašteno raspolažu tom imovinom – istaknuto je iz Ustavnog suda BiH.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana