Ustav bačen na koljena

Vedrana Kulaga Simić
Ustav bačen na koljena

BANjALUKA - Ustavni sud BiH svojim političkim potezima degradira ustavnotvornu, zakonodavnu i predstavničku vlast, jačajući moć jedne politike i jednog naroda, a iako čak nije imao ni uporište da uzme u rad posljednji zahtjev dijela delegata u Vijeću naroda Srpske, donio je odluku koja će stati u red teško sprovodljivih.

Kaže to za “Glas Srpske” profesor ustavnog prava Mile Dmičić, dodavši da je jasno da ovaj sud neustavno dograđuje i reformiše ustavni i pravni sistem te tako zamjenjuje legalne organe vlasti u BiH.

Jedna od rijetkih stvari u kojima su saglasni republički zvaničnici, bez obzira na to da li su na vlasti ili u opoziciji, jeste da je Ustavni sud BiH neskriveno oružje u rukama stranaca i političkog Sarajeva te da su brojne njihove odluke zapravo političke, a ne pravne.

Takav stav iz Srpske je odjeknuo u petak, kada je sud na plenarnoj sjednici, kojoj po pravilima prisustvuje šest domaćih i troje stranih sudija, donio odluku i neustavnim proglasio Zakon o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika na teritoriji Srpske, odnosno one kojom je Valentin Incko, pred sam odlazak sa pozicije visokog predstavnika u BiH, nametnuo dopunu Krivičnog zakona BiH zabranjujući, između ostalog, negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Sud u istom sastavu je desetak dana ranije usvojio zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva Šefika Džaferovića i privremeno, do konačne odluke, stavio van snage Zakon o lijekovima i medicinskim sredstvima RS kojim je, između ostalog, predviđeno osnivanje republičke agencije nadležne za te poslove, i pored takve institucije na zajedničkom nivou vlasti, za šta, prema tvrdnjama, ima uporište u Ustavu.

Sudije su, takođe, krajem maja ukinule nekoliko odredbi iz Deklaracije o ustavnim principima i skupštinskih zaključaka koji, prema tvrdnjama iz političkog vrha RS, trasiraju njen put ka vraćanju nadležnosti iz oblasti pravosuđa, indirektnog oporezivanja, bezbjednosti i odbrane. Ustavni sud je veliku prašinu podigao i kada je lani, odlučujući po zahtjevu Bošnjaka iz Vijeća naroda, neustavnim proglasio dio Zakona o šumama Srpske gdje se pominje vlasništvo, tvrdeći da su za ta pitanja nadležni na nivou BiH, kao i u ranijem slučaju kada su odlučivali o poljoprivrednom zemljištu.

Dmičić tvrdi da je Ustavni sud, kao prvo, trebalo da odbije zahtjev grupe delegata u Vijeću naroda Srpske kao neosnovan, ali je odlučio da proglasi neustavnim republički zakon o neprimjenjivanju odluke ranijeg visokog predstavnika.

- Taj sud je, umjesto da štiti Ustav i osnovne principe pravnog poretka, donio još jednu političku odluku, potvrđujući svoju ulogu “korektivnog faktora” organa i institucija BiH koji oblikuje politiku u korist jednog naroda - poručio je Dmičić.

Ovakav odnos definiše kao čin degradiranja ustavno-sudske funkcije, ali i ugrožavanja dejtonskih rješenja ostvarivanja zagarantovanih ljudskih prava i sloboda, posebno slobode izražavanja.

Visoki predstavnik, kaže, nije dio institucionalnog sistema i ne može donositi zakone i koristiti bonska ovlašćenja koja nisu kompatibilna sa demokratskim karakterom. Takođe, tvrdi da ni Klub, niti Vijeće naroda koje nije drugi dom, odnosno zakonodavni organ nema procesnu mogućnost za pokretanje ustavnopravnog postupka.

- Međutim, odluke i tumačenja su poodavno snažan činilac ne samo ustavno-sudske već i zakonodavne vlasti bez bilo kojeg vida nadzora i kontrole nad njegovim radom, kako se to čini u savremenim i pravnim sistemima. I ova ustavno-sudska odluka staće u red teško sprovodljivih - zaključio je Dmičić.  

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković istakao je za “Glas” da je Ustavni sud BiH produžena ruka OHR-a, ali da Srpska, i pored odluke, nastavlja svoj put, naglasivši da ima svoju zakonodavnu, izvršnu i sudsku vlast, te da poštuje Ustav.

Imovina

Njemački diplomata Kristijan Šmit je sa pozicije visokog predstavnika u BiH nedavno obustavio Zakon o nepokretnoj imovini RS koja se koristi za funkcionisanje javne vlasti, a koji je Narodna skupština usvojila 10. februara. Uz to, proširio je i zabranu raspolaganja državnom imovinom i uskladio je sa posljednjim tumačenjima Ustavnog suda BiH, a nadležni iz RS su poručili da oni nastavljaju da djeluju po zakonima koje je usvojila NSRS.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana