Uskoro nova pravila za putovanje u EU

Agencije
Uskoro nova pravila za putovanje u EU

Od posjetilaca iz šezdeset zemalja bez viza moraće se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam evra svake tri godine, javlja "Ex-Yu Aviation".

Evropska unija planira da uvede sistem ulaska/izlaska (EES) za građane izvan EU od 10. novembra 2024.

Naime, kako po pokretanju, EES će zamijeniti pečate u pasošima digitalnim registrovanjem podataka građana izvan EU kad god uđu i napuštaju vanjske šengenske granice, kako bi osigurali da ne ostanu u šengenskom području duže od devedeset dana u bilo kojem periodu od 180 dana.

Putnici će pri prvom prelasku morati predati biometrijske podatke o otisku prsta i licu, dok će sljedeći prelasci EES-a zahtijevati samo skeniranje pasoša kako bi se identifikacioni dokument uporedio s upisanim biometrijskim podacima.

Nova pravila zahtijevaće od građana koji nisu državljani EU da se besplatno registruju putem interneta prije putovanja u EU. Postoji zabrinutost zbog mogućih kašnjenja putovanja zbog novog EES-a. Evropska komisija predložila je postepeno i fleksibilno uvođenje EES-a kako bi se smanjila početna vremena čekanja.

ETIAS stiže iduće godine

Treba napomenuti da je ovaj razvoj odvojen od nadolazećeg pokretanja Evropskog sistema putnih informacija i autorizacije (ETIAS), koji bi nakon višegodišnjih odgoda trebao početi s radom tokom 2025. godine.

Od posjetilaca iz šezdeset zemalja bez viza moraće se prijaviti za odobrenje prije putovanja u 29 evropskih zemalja i platiti taksu od sedam eura svake tri godine, javlja "Ex-Yu Aviation".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana