Uručena uvjerenja o dodjeli mandata u Skupštini Kantona Sarajevo

Srna
Foto: klix.ba

SARAJEVO - Predsjednik Centralne izborne komisije /CIK/ BiH Suad Arnautović i član CIK-a Željko Bakalar danas su na konstitutivnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo uručili uvjerenja o dodjeli mandata novoizabranim poslanicima.

U narednim danima slijedi zajednička aktivnost CIK-a i Skupštine Kantona Sarajevo, koja ima 35 poslanika, u vezi sa izborom delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, saopšteno je iz CIK-a.

Prema uputstvu o postupku sprovođenja posrednih izbora za organe vlasti u BiH obuhvaćenih Izbornim zakonom BiH, iz Skupštine Kantona Sarajevo bira se 12 delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, uključujući četiri iz reda bošnjačkog, jednog iz reda hrvatskog, pet iz reda srpskog naroda i dva iz reda ostalih.

U skladu sa odredbama Izbornog zakona BiH ta aktivnost treba biti završena u roku od mjesec dana od dana potvrđivanja izbornih rezultata, a to znači najkasnije do 2. decembra.

Arnautović je podsjetio poslanike da su izabrani zvaničnici dužni, u roku od 30 dana od dana objave potvrđenih rezultata u "Službenom glasniku BiH", izvršiti elektronski unos podataka u obrazac izjave o imovinskom stanju putem aplikacije koja je objavljena na internet stranici CIK-a.

Popunjeni obrazac izjave izabrani zvaničnik dostavlja CIK-u u elektronskoj formi, za što se koristi aplikacija, a potom se imovinski karton štampa i potpisan dostavlja CIK-u BiH na verifikaciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana