Uprava RiTE ''Ugljevik'' : Perić se krije iza izmišljenog duga

Srna
Uprava RiTE ''Ugljevik'' : Perić se krije iza izmišljenog duga

Uprava Rudnika i Termoelektrane /RiTE/ "Ugljevik" demantovala je tvrdnju načelnika Ugljevika Vasilija Perića da ovo preduzeće duguje opštini 1,5 miliona KM i pozvala ga da ne uvlači RiTE u politikantske predizborne igre.

"Odbacujemo još jedan pokušaj opštinskog rukovodstva, na čelu sa Perićem, da svoju nesposobnost prikrije lažnim optužbama prema našem preduzeću", saopšteno je iz RiTE "Ugljevik".

Iz uprave preduzeća navode da je Perićeva tvrdnja u medijima neistinita i zlonamjerna, upućena s ciljem obmanjivanja javnosti, te precizira da su ukupna dugovanja RiTE "Ugljevik" opštini Ugljevik 130.000 KM, kao i obaveza po renti za jul koja još nije dospjela.

"Perić se dvije decenije oslanja isključivo na prihode od godišnje rente, po kom osnovu je RiTE `Ugljevik` do sada isplatio više od 100 miliona maraka koje su trebale biti iskorištene za razvoj poslovnog ambijenta i otvaranja novih radnih mjesta", ističe se u saopštenju.

Uprava preduzeća pozvala je Perića da ne obmanjuje javnost uplitanjem RiTE "Ugljevik" u politikantske predizborne igre, nego da "javnosti položi račune svog dosadašnjeg /ne/rada".

"Nenamjenskim trošenjem i kupovinom ostanka na vlasti, nesposobna opštinska vlast ne samo da nije otvorila nijedan poslovni objekat, nego je uspjela da uništi i ono što je nekada radilo", navode iz uprave RiTE "Ugljevik".

U saopštenju se dodaje da postoji obaveza ovog preduzeća prema ugljevičkoj firmi "Kompred" za koju kažu da će biti servisirana u najkraćem roku, ali i da opština Ugljevik duguje firmi preduzeća "Termo nova" više od 70.000 KM za isporučenu toplotnu energiju.

"Međutim, `Termo nova` uredno izmiruje svoje obaveze prema radnicima i budžetu, dok su radnici `Kompreda` u štrajku zbog neizmirenih plata i doprinosa", zaključuje se u saopštenju.

Iz uprave RiTE "Ugljevik" ističu da ne žele da ulaze u bilo kakve polemike, a načelniku Periću poručuju "da za svoju nesposobnost ne traži krivca u najvećem privrednom gigantu regije".

"Njegovo je da obezbijedi nesmetan rad lokalne zajednice, ali i objasni građanima zašto su iznevjerena sva obećanja kojima ih je godinama obmanjivao, a uprava RiTE će i u ovakvim teškim uslovima nastaviti sa stabilnom proizvodnjom i redovnim izmirenjem svih obaveza", navodi se u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana