Upozoravaju druge dok i sami čine propuste

Vedrana Kulaga Simić
Upozoravaju druge dok i sami čine propuste

SARAJEVO - Iako iz Parlamenta BiH svako malo odlaze upozorenja na adrese drugih institucija na zajedničkom nivou o tome da revizorske preporuke moraju sprovesti u djelo, parlamentarne službe se nisu ove godine proslavile jer je otkriveno da ni oni sami nisu uradili ono što su revizori zatražili od njih.

Parlament BiH “zaradio” je pozitivno mišljenje Kancelarije za reviziju, ali mu je, ne izražavajući rezervu na usklađenosti sa propisima, pažnja skrenuta na ponovno aktiviranje statusa profesionalnog parlamentarca nakon odlaska u penziju i isplaćene otpremnine, na propuste i nedostatke kod sprovođenja procedura javnih nabavki, transparentnost i namjensku potrošnju novca na koji imaju pravo klubovi poslanika.

U tabeli preporuka crvenom tačkom je naglašeno da nisu do nove analize preduzeli bilo kakve aktivnosti u pogledu ugrađivanja svih materijalnih prava i obaveza poslanika i delegata u zakonske odredbe, nisu preduzete ni aktivnosti za utvrđivanje kilometraže za obračun troškova prevoza kao i da sistem unutrašnjih kontrola korišćenja službenih automobila i dalje nije zadovoljavajući te druge. Uz to, gotovo sve druge preporuke su još u fazi realizacije, a završena je samo jedna koja se odnosila na pravilnik o sistematizaciji radnih mjesta.

S druge strane, svi revizorski izvještaji svih 70 i više institucija na nivou BiH stižu upravo u Parlament, gdje ih poslanici, odnosno delegati razmatraju na sjednicama određenih parlamentarnih komisija. Najčešće je to u nadležnosti komisija koje se tiču finansija, a nakon sjednica kada je ta tema na dnevnom redu, usvajaju se određeni zaključci kojima se apeluje i obavezuju institucije da u datom roku izvijeste šta su uradile s ciljem da isprave greške u poslovanju i transparentnije troše novac svih poreskih obveznika ove zemlje.

Predsjedavajuća Komisije za finansije i budžet Doma naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić (SNSD) za “Glas Srpske” ističe da bi Parlament BiH trebalo da bude iznad svih institucija po poštovanju pravila, poslovanju i ispunjavanju preporuka revizije, ali to, nažalost, nije tako. Naglasila je i da je Parlament, sa ovakvim nalazima, još uzor, ali i da sa Kancelarijom za reviziju moraju detaljno razgovarati o mišljenjima koja daju te o nekim drugim stvarima, kao što je angažman nakon penzionisanja, jer uporište postoji i u određenim sudskim odlukama.

- Loša je poruka da Parlament, kao prvi partner revizora koji bi trebalo da istrajava na finansijskoj disciplini i poštovanju zakonitosti, ima bilo kakvu zamjerku, primjedbu. Ta institucija bi morala da manifestuje volju da se takve stvari, koje nisu sporne i o kojima ne treba porazgovarati sa revizorima, počnu rješavati, ali ovo je, ipak, BiH. Svako vuče na svoju stranu, tako i izvještaji revizije gube na značaju - kaže Majkićeva.

Naglasila je da nema nikakve potrebe da bilo šta bude sporno i da ne može biti riješeno kada je, na primjer, riječ o naknadama troškova prevoza, kao i obračunu.

Platna lista

Na platnoj listi Parlamenta posljednjeg dana 2020. godine bilo je 228 osoba, od kojih je 171 službenik, tri člana kolegijuma Sekretarijata, jedan parlamentarni vojni povjerenik te 53 poslanika i delegata. Samo za bruto plate i naknade potrošeno je više od deset miliona, odnosno 740.000 KM više nego godinu ranije zbog većeg broja zaposlenih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana