UNS: Međunarodne novinarske organizacije obaviještene o lažnoj vijesti “RTV Kosova”

Srna
UNS: Međunarodne novinarske organizacije obaviještene o lažnoj vijesti “RTV Kosova”

BEOGRAD - Udruženje novinara Srbije (UNS) obavijestilo je međunarodne novinarske organizacije da je na sajtu “Radio-televizije Kosova” (RTK) ponovo objavljena lažna informacija koja je prije 20 godina bila okidač za događaj koji je svjetskoj javnosti poznat kao martovski pogrom nad Srbima koji su sproveli Albanci.

Međunarodnoj i Evropskoj federaciji novinara i još sedam međunarodnih medijskih i novinarskih organizacija ukazano je da je u vijesti RTK o dvadesetogodišnjici martovskog pogroma na srpskom i albanskom jeziku navedeno da su se trojica albanskih đečaka utopila u rijeci Ibar “dok su bježala od grupe srpskih mladića”.

Iz UNS-a su dodali da je nakon njihovog reagovanja, na sajtu RTK izmjenjena vijest, što je obrazloženo “korigovanjem nakon prethodne nenamjerne tehničke novinarske greške”.

“Međutim, u informaciji je izostavljeno da je nasilje 17. marta 2024. godine bilo usmereno protiv Srba, dok je ostala formulacija da je žuništena imovina i stotine privatnih objekata Albanacaž”, saopštio je UNS.

Udruženje je međunarodnim organizacijama prenijelo i da se više od pedesetoro zaposlenih na TV kanalu RTK2 na srpskom jeziku i u srpskoj redakciji RTK1, uključujući direktora, novinare, urednike, snimatelje, montažere i ostale, ogradilo od spornog teksta, zahtijevajući da se istraži profesionalna odgovornost u vezi s njim.

“Naglašavamo da je lažna vest nepotpisana, redakcija iza nje ne stoji, nepoznato je ko je autor, ali da menadžment RTK, kao i u mnogim drugim slučajevima, nameće objave na koje redakcija ne može da utiče”, naveo je UNS obraćajući se IFJ-u i ostalim medijskim i novinarskim organizacijama.

UNS je podsjetio da je upravo informacija da su da su se trojica albanskih đečaka utopila u rijeci Ibar “dok su bježala od grupe srpskih mladića” izazvala nemire 17. marta 2004. godine, u kojima je ubijeno 19 ljudi, uništeno 39 crkava i manastira, popaljena sela i urbane sredine, pretučeno i maltretirano više od 900, a protjerano oko 4.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana