"Ukidanje dinara je ukidanje života za Srbe na KiM": Održan opštenarodni skup u Kosovskoj Mitrovici

GS
"Ukidanje dinara je ukidanje života za Srbe na KiM": Održan opštenarodni skup u Kosovskoj Mitrovici

Opštenarodni skup Srba sa Kosova i Metohije održan je u Kosovskoj Mitrovici. Srbi su protestom skrenuli pažnju na težak položaj u koji su dovedeni odlukama privremenih vlasti u Prištini, čime se ugrožava i njihov opstanak u pokrajini.

Milović: Ako odluka ostane na snazi biće uskraćeno osnovno ljudsko pravo – pravo na lečenje

Doktor Dragiša Milović i KBC Kosovska Mitrovića naglasio je da ako odluka o ukidanju dinara ostane na snazi građanima će biti uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na lečenje.

“Među vama su danas lekari, medicinske sestre, tehničari, vozači saniteta, pomoćno osoblje naših zdravstvenih ustanova. Došli smo da podržimo ovaj današnji mirni, demokratski, veličanstveni skup, protest. Došli smo takođe, kao što smo čuli, da izrazimo svoje nezadovoljstvo, neslaganje sa jednostranom odlukom vlasti u Prištini da se ukine dinar“, rekao je Milović.

Naveo je da je ta odluka direktno uperena prema srpskom narodu.

“Ova odluka ima za cilj da ukine srpske institucije na ovim prostorima. Ova odluka nije samo uperena protiv srpskog naroda, uperena je i protiv manjinskih zajednica koje ovde žive, a mogu slobodno reći i prema jednom delu Albanaca koji primaju penzije u dinarima. I sve se ovo dešava pred licem međunarodne zajednice, koja je ovde od 1999. godine Rezolucijom 1244 došla da uspostavi vladavinu prava, da vrati se prograne i da svi mi koji živimo na Kosovu i Metohiji imamo miran i stabilan život“, rekao je Milović.

I posle 25 godina ovo je prilika da svetu, Evropi i domaćoj javnosti kažemo da smo mi Srbi građani drugog reda na Kosovu i Metohiji, da nam se gaze osnovna ljudska prava, da nam preti tihi egzodus sa vekovnih prostora, poručio je Milović.

“Ovo je takođe prilika da kažemo da će ovom nerazumnom, suludom odlukom Prištine biti pogođeni pre svega oni koji su najranjiviji u našem društvu – stari, bolesni, penzioneri, oni koji primaju socijalnu pomoć, ali mogu slobodno reći i studenti, đaci. I kada su u pitanju zdravstveni radnici, ne samo plate, u pitanju je kako ćemo snabdevati našu bolnicu lekovima, sanitetskim materijalom, kako ćemo kupovati hranu za naše pacijente i bolesnike“, rekao je Milović.

Ovom odlukom, ako ostane na snazi, svima njima biće uskraćeno jedno od osnovnih ljudskih prava – pravo na lečenje, rekao je Milović i pozivao one koji odlučuju, predstavnike međunarodne zajednice, da takvu odluku zabrane.

Stević: Kako ćemo dalje kada ni hleb nasušni ne možemo da kupimo

Svetlana Stević, upravnica Narodne kuhinje "Majka devet Jugovića", naglasila je da danas šalju poruku celom svetu da se Srbi na Kosovu i Metohiji nalaze u bezizlaznoj situaciji.

“U ovom teškom trenutku velikog stradanja i iskušenja moramo da budemo jedinstveni i složni. Pre svega da odlučimo da ostanemo i opstanemo na našim vekovnim ognjištima. Nije lako danas biti Srbin, naročito ovde gde smo mi. Teška je borba koju vodimo u ovom trenutku da dokažemo da smo svoji na svome. Da nismo bez korena, da nismo bez istorije. Da svetinje govore umesto nas, koje potvrđuju vekovni identitet srpskog naroda“, dodala je Stevićeva.

Poručila je da 22 godine Srpska pravoslavna crkva pruža pomoć najugroženijima i to u hlebu i hrani, u nečemu najbitnijem da čovek preživi.

“Ne traže ljudi ko zna šta. Traže pravo na život, pravo na slobodu i pravo na golo parče hleba. Teško je kada znaš da je neko gladan i kada od tebe očekuje da mu pružiš šaku spasenja, a ti si bespomoćan, jer tamo neko u Prištini ne želi da čuje za taj vapaj“, rekla je Stevićeva.

Naglasila je da u 21. veku, kada svi propagiraju demokratiju, jedino je Srbi na Kosovu i Metohiji nemaju.

“Jedino je nama uskraćena. Kako da objasnimo svojoj deci da nam je sve zabranjeno i uskraćeno? Šta je potrebno da uradimo da bi sve shvatio da Srbi sa ovog prostora nestaju i to pred njihovim očima? Nikada nije bilo lako, ali smo uvek pobeđivali kada smo bili jedinstveni i složni. U našoj borbi, u borbi da našoj deci obezbedimo slobodu, borbi da nam deca ne budu gladna, da nam deca imaju pravo obrazovanje, lečenje, da nam ne zabranjuju jezik, veru i istoriju. Kako ćemo dalje kada ni hleb nasušni ne možemo da kupimo“, poručila je Stevićeva.

Martinović: Ako neko misli da možemo da funkcionišemo bez upotrebe dinara, vara se

Direktorka Osnovne škole u Ugljaru Vesna Martinović naglasila je da su se danas okupili da zajedno podignu glas i ukažu na nepravdu koja se dešava u 21. veku na tlu Evrope.

“Došli smo iz svih manjih i većih mesta sa Kosova i Metohije. Iz Gorazdevca, Gotovuše, Zubinog Potoka, Banje, Šilova, Gračanice, Sočanice i Ugljara. Došli smo da nas vidi međunarodna zajednica, da nas čuje. Da čuje o našim problemima sa kojima živimo već više od dve decenije“, rekla je Martinovićeva.

Upitala je gde su prava Srba na Kosovu i Metohiji.

“Svako od vas zna kako živi i kako je nekada nepodnošljivo teško, samo sada to nekada konstantno traje, kao da to nema kraja našoj muci“, naglasila je Martinovićeva.

"U ime svim tražim da nam se uskraćuje elementarno pravo na zarade, na normalan život. Ovim što vlada u Prištini zabranjuje dinar, ona dobro zna da nije to puka zabrana dinara. To je mnogo više od toga. To je ustvari katanac na sve srpske škole, a samim tim i pravo na školovanje naše dece. Ako neko misli da možemo da funkcionišemo bez upotrebe dinara, vara se. Mi smo ovde da zatražimo da nas neko u Evropi čuje i urazumi vladu u Prištini, da utiče na njene sulude odluke, jer prosto je neverovatno da ova odluka ostane na snazi“, navela je Martinovićeva.

Milenković: Ukidanjem dinara ukida se život Srba na KiM

Redovna profesorka Ekonomskog fakulteta Dragana Milenković poručila je da je odluka centralne banke u Prištini diskriminatorna, politički motivisana i direktno ugrožava opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

“Kao roditelj, ovom odlukom se dovodi u pitanje kako će roditelji kupiti hranu za svoju decu, kako će studenti dobiti stipendije, kako i od čega će platiti školarine i uplatiti ispite“, dodala je Milenkovićeva.

 

Ukazala je da ukidanje dinara, koji je prvi put iskovan 1214. godine na prostoru Kosova i Metohije, tačnije u Novom Brdu, znači ukidanje života za naš narod.

“Ako govorimo o samoj odluci, biću vrlo direktna. Dinar je opsatajao ovde čak i u najvorem vremenu okupacije. Negovim ukidanjem ukidaju se lični dohodci zaposlenima, funkcionisanje univerziteta, škola, bolnica, privredna delatnost. Ukida se život protivno univerzalnim vrednostima na kojima počiva moderna EU“, rekla Milenkovićeva.

Đorović: Odluka da se ukine dinar znači ukidanje parčeta hleba

Okupljenima se najpre obratila predstavnica najstarijih sugrađana koji su, kako je rekla, čitav svoj radni vek proveli na tim prostorima, radeći i gradeći bolju budućnost.

“Ovde smo osnovali, podigli svoje porodice, svoju decu, a bogu hvala dočekali smo i unuke. Odluka da se ukine dinar, da nam se onemogući da podižemo svoje zaslužene penzije, bukvalno znači da nam se ukida parče hleba, ukida nam se život. Ako se dobro zna da se u našim trgovinama onemogućava nabavka srpske hrane, u apotekama nema naših lekova, šta ako ostane ova odluka na snazi? Šta će biti s nama sutra“, poručila je Dušanka Đorović.

Naglasila je da je velika laž da mogu da otvaraju račune u pojedinim kosovskim bankama i podižu penzije.

"Te banke ne priznaju uplatu novca, dotok novca na osnovu rešenja o našim penzijama otvorenih kod našeg PIO Fonda, odnosno ne priznaju srpski PIO. Umesto da po stare dane svi mi igramo se sa svojim unucima, mi ovako i na ovaj način zajedno sa svima vama na ulici ostvarujemo osnovna elementarna prava, pravo na parče hleba i na život. Pitam i međunarodnu zajednicu, da li je ovo dostojno staračko doba? Šta smo i kome mi krivi da nam se obustavlja naša penzija? Mi ne želimo ništa tuđe, hoćemo samo svoje, ono što smo časno i pošteno zaradili", naglasila je Đorovićeva, prenosi RTS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana