UKC: Afera "kiseonik" bacila mrlju na lavovsku borbu zdravstvenih radnika

Anita Janković Rečević
Foto: GS

Plasiranje informacija o neispravnom kiseoniku primjer je klasičnog državnog udara, napad na javno zdravstvo, jer je Draško Stanivuković i tada znao da je kiseonik ispravan ali je svjedno zbog svojih ličnih interesa želio da u javnosti stvori paniku i katastrofu.

Rekao je ovo generalni direktor Univerzitetsko kliničkog centra RS Vlado Đajić na konferenciji za medije oraganizovanoj povodom nedavno obustavljene istrage Republičkog javnog tužilaštva u slučaju "kiseonik".

Đajić je pozvao sve koji su propatili zbog iskreirane afere počevši od zdravstevnih radnika, pacijenata i njihovih porodica da se okupe u četvrtak u 16 časova na banjalučkom Trgu Krajine kako bi Stanivukoviću poručili da nikada više ne smije uraditi ništa protiv stanovnika Banjaluke i Republike Srpske.

Načelnica Urgentnog centra UKC RS Slavica Zeljković istakla je da je informacija tokom kreirane afera plasirana na način da su ljekari namjerno koristili neispravan tehnički kiseonik.

- To je bio akt izazivanja panike i napad na zdravstveni sistem i na zdravlje građana. To je izazvalo strah i nepovjerenje kod pacijenata, mnogi su čak odbijali da budu primljeni u bolnicu, tražili i potpisivali da ih ne stavljamo na kisoničku terapiju - rekla je Zeljkovićeva navodeći da je taj momenat bio najteži pored svega onoga što su prošli tokom panedmije virusa korona.

Načelnik klinike intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS Peđa Kovačević navodi da je kroz kliniku prošlo blizu 2000 kritično bolesnih pacijenata oboljelih od kovida 19.

- Svi oni redom su bili liječeni kiseonikom. Činjenica koju ne smijemo da zaboravimo jeste da smo imali posjetu Svjetske zdravstvene organizacije i da smo ocjenjeni kao jako uspješni u liječenju životno ugroženih bolesnika. Želim da uzvučete jasnu pouku, a to je da je kvalitet liječenja bio na zavidnom nivou uprkos činjenici da se nalazimo u zemlji koja je i dalje u tranzicionim periodu - kazao je Kovačević.

U nizu dilema koje su imali sa liječenjem pacijenata od nove, nepoznate pošasti, načelnik Klinike za plućne bolesti UKC Mladen Duronjić kaže da nisu imali onu da građanima pružaju najbolja sredstva i najbolje moguće lijekove.

- Tu dilemu nismo imali. Sa pacijentima smo ostajali, bolovali, liječili i njih i sebe. Članove naših porodica, prijatelje. Pomenuti kiseonik i sam sam primao, a na kraju krajeva liječili smo i predsjednika Republike tim kisonikom - naveo je Duronjić.

Načelnica klinike za infektivne bolesti Antonija Verhaz rekla da je da su zdravstveni radnici ove klinike od januara 2020. godine do kraja panedemije pregledali i liječili više od 30.000 pacijenata.

- Bio je to izuzetno težak period i hvala svima koji su nas podržavali. U trenutku velikog vala došla je informacija o nesavjesnom korištenju kiseonika. To je bacilo sjenu na sav naš dotadašnji rad. Morali smo danonoćno zvati i uvjeravati pacijente da je kiseonik ispravan. Ta afera bacila je mrlju na lavovsku borbu zdravstvenih radnika - rekla je Verhaz.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana