Ugljevik odao počast "Mandinim lavovima"

Srna
Ugljevik odao počast "Mandinim lavovima"

UGLjEVIK - U Ugljeviku je danas otvorena spomen-soba u čast ratnoj jedinici "Mandini lavovi" i njenom komandantu Mitru Maksimoviću.

Spomen-soba se nalazi nedaleko od spomen-biste ovom heroju Majevice i u njoj će biti i kancelarija udruženja veterana ove slavne jedinice.

U prisustvu Mandinih saboraca, srodnika, prijatelja i poštovalaca, osveštan je prostor u kojem je stalna muzejska postavka koja svjedoči o ratnom putu elitne jedinice Vojske Republike Srpske, koja danas proslavlja 32 godine od osnivanja, njenih poginulih boraca i životnom putu i vojničkom djelu vojvode Mande.

Sin vojvode Mande, Dušan Maksimović, izrazio je zadovoljstvo jer je udruženje čiji je i on član dobilo svoje prostorije i mjesto gdje će se okupljati veterani minulog rata, ali i mladi naraštaji.

Načelnik Ugljevika Vasilije Perić rekao je da je Maksimović heroj minulog rata i da su ga krasile najljepše ljudske vrline, junaštvo i čojstvo.

Čestitajući 32 godine od formiranja Vojske Republike Srpske i Specijalne jedinice "Mandini lavovi", Perić je naglasio da je njihovo djelo vječno, a to je Republika Srpska koju je nazvao čedom najmilijim.

A group of people in military uniforms holding flagsDescription automatically generated

U ime saboraca vojvode Mande Jovica Arsenović, predsjednik Udruženja "Mandini lavovi", zahvalio je svima koji su pomogli da se priredi ovaj kutak koji njeguje sjećanja na ratni put jedinice i njenog komandanta.

Prema njegovim riječima, kroz ovu jedinicu prošlo je više od 600 boraca, od čega su 44 njih poginula.

Predsjednik Boračke organizacije Ugljevika Jovan Marinković čestitao je dan jedinice "Mandinim lavovima" i istakao važnost da veterani budu okupljeni i da njeguju sjećanje na teško vrijeme kada je odbranjena Republika Srpska.

Nakon osveštanja kancelarije, pripadnici jedinice su zajedno sa gostima prodefilovali ulicama Ugljevika, položili cvijeće na Centralni spomenik poginulih boraca i spomen-bistu vojvode Mande.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana