Učesnici konferencije o Jasenovcu donijeli Rezoluciju, evo šta ona predviđa

Srna
Učesnici konferencije o Jasenovcu donijeli Rezoluciju, evo šta ona predviđa

BEOGRAD - Učesnici Međunarodne naučne konferencije "Odjeci Jasenovca: Saglasni i sukobljeni narativi" donijeli su danas Rezoluciju koja predviđa da 22. april bude obilježavan kao Međunarodni dan komemoracije žrtvama Jasenovca i čitave Nezavisne Države Hrvatske.

Učesnici konferencije traže da se reparacije plate svim grupama žrtava Holokausta.

U Rezoluciji se naglašava da kardinal Alojzije Stepinac ne treba da bude rehabilitovan i da kolaboracija katoličkog klera u Holokaustu treba da bude pažljivo analizirana u cijelosti.

Naglašeno je i da svi apolozi i promoteri ustaške ideologije ili bilo koje druge vrste fašističke ili nacističke ideologije i prakse, treba da budu energično razotkriveni i odbačeni.

Rezolucijom se apeluje da se sve Holokaust organizacije, jevrejske organizacije, organizacije boraca za ljudska prava, kao i sve vlade, suprotstave i osude preimenovanja ulica i drugih javnih mjesta radi glorifikacije ustaškog pokreta, da zabrane korišćenje ustaških simbola i pozdrava, kao i ostale fašističke pozdrave, posebno na mjestima koja obilježavaju genocide nad Jevrejima, Romima i Srbima.

Učesnici konferencije u usvojenom dokumentu osuđuju instrumentalizaciju, relativizaciju i iznad svega minimalizaciju broja žrtava genocida u Jasenovcu i u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i zalažu se za najbolje prakse istorijskog istraživanja Holokausta.

U Rezoluciji se odbacuje "požurivanje da se sudi o brojevima od strane pojedinaca i organizacija koji se na njih fokusiraju".

Osuđeno je i korišćenje ove teme kao diverzione taktike u političkim diskusijama koje nastoje da poriču ili umanje zločine genocida ustaškog režima.

Rezolucijom je zatraženo otvaranje svih dostupnih arhiva radi naučnog istraživanja genocida.

Izvršni direktor Instituta za istraživanje Jasenovca i predsjednik Konferencije Bari Lituči izjavio je po usvajanju Rezolucije da je bilo još prijedloga koji će naknadno biti razmotreni.

-Moramo nastaviti i koristiti Rezoluciju koju smo usvojili na ovoj istorijskoj konferenciji - rekao je Lituči.

Za Rezoluciju je glasao 31 učesnik, dok su dva bila uzdržana.

Rezolucija i rezultati konferencije biće predstavljeni javnosti sutra u 14 časova u Beogradu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana