Ublažavanje pritiska: Srbi u Trampovoj pobjedi vide svoju šansu

Srna
Ublažavanje pritiska: Srbi u Trampovoj pobjedi vide svoju šansu

BANjALUKA - Predsjednički izbori u SAD su od globalnog značaja, mnogi u pobjedi jedne ili druge opcije vide i svoju šansu, a konkretno, u kandidatu republikanaca Donaldu Trampu cijeli srpski prostor vidi to da će biti ublažen pritisak Amerike na Republiku Srpsku i na Srbe na Kosovu i Metohiji.

Rekao je ovo profesor na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjaluci Vlade Simović te dodao da je pomenuti izbor bitan Srbima podjednako kao i izbori u vlastitoj zemlji.

"Predizborna dešavanja u Americi imaju svjetsku pažnju. Kandidat republikanaca na predstojećim izborima u SAD Donald Tramp trenutno ima blagu izbornu prednost u odnosu na bilo kojeg predsjedničkog kandidata kojeg predlože demokrate, pa i na potencijalnog kandidata Kamalu Haris", kaže Simović.

Dodaje da aktuelni predsjednik SAD Džozef Bajden od prve kandidature do danas ne izgleda kao samostalna osoba, nego kao proizvod procjena određenih interesnih grupa unutar demokratske strukture SAD.

"To možemo da vidimo i u ovom njegovom odustajanju (od kandidature za predsjednika SAD). Očigledno da je riječ o tome da su određeni krugovi, koji su u velikoj mjeri vezani i za prethodnog demokratskog predsjednika Baraka Obamu i za neke druge strukture koje su u ogromnoj mjeri finansijeri kampanja demokratskih kandidata, procijenili da Bajden ne može da pobijedi Trampa u njihovom sučeljavanju na izborima", rekao je Simović.

On smatra da će se Harisova najvjerovatnije suprotstaviti Trampu u izbornoj trci za predsjednika SAD, ali da njene šanse zavise od toga kako će se odvijati izborna mašinerija oko demokratskog kandidata.

"Izborna mašinerija kontroliše ogromne medijske resurse, najveći dio Holivuda, što je za predsjedničke izbore u SAD bitna kategorija", naveo je Simović.

Demokrate će se, mišljenja je Simović, u predizbornoj kampanji usmjeriti ka glasačima u Njujorku i Los Anđelesu.

"Oni daju veliki broj elektora u izbornom sistemu i riječ je o izrazito kosmopolitskim sredinama koje imaju veliku manjinsku populaciju", precizirao je Simović.

Govoreći o Harisovoj kao potencijalnom kandidatu za predsjednika SAD, Simović je naveo da je značajan momenat i što je riječ o ženi kandidatu za predsjednika te države.

"Vidimo da je to nešto što je nesumnjivo procjena izbornog štaba da bi moglo da u jednoj mjeri promijeni biračke preferencije, ili da ih očvrsne, oko predložene kandidatkinje. To ne treba potcjenjivati, to je vrlo dobro smišljen plan i to će biti fokus demokrata u izbornom procesu", rekao je Simović.

Simović smatra da će se Trampov izborni štab fokusirati na teme koje su vezane za očuvanje SAD kao moćne države sa fokusom na snažan antimigrantski diskurs i vraćanje fabrika u SAD.

On je naveo da će fokus predizborne kampanje nesumnjivo biti i na inostranom intervencionizmu SAD, te pitanju Ukrajine.

"Veliki dio kampanje oko Trampa odigraće pitanje pokušaja atentata, gdje sada vidimo da će fokus biti stavljen na patriotizam i pitanje bezbjednosti. Upravo to je Trampovoj biračkoj strukturi bitno", istakao je Simović.

Predsjednik SAD Džozef Bajden saopštio je juče da se povlači kao kandidat demokrata i podržao je nominaciju Harisove.

"En-Bi-Si njuz" objavio je da demokrate u Kongresu žele da sprovedu otvoren proces biranja kandidata koji će zamijeniti Bajdena, umjesto da brzo nominuju Harisovu.

Predsjednički kandidat Republikanske stranke i bivši predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da će mu lakše biti da pobijedi Harisovu nego Bajdena.

Izbori za novog predsjednika u SAD zakazani su za 5. novembar. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana