U zakonu o sudu nema prenosa nadležnosti

Marijana Miljić Bjelovuk
U zakonu o sudu nema prenosa nadležnosti

BANjALUKA - U zakonu o Sudu BiH, o kojem se već duže priča, nema nikakvog prenosa nadležnosti sa nivoa Republike Srpske, jer tim aktom nije predviđeno formiranje nikakve nove pravosudne institucije.

Rekao je to “Glasu Srpske” poslanik u Predstavničkom domu Parlamenta BiH Milan Petković i to nakon što je lider SDS-a Milan Miličević zatražio da se Narodna skupština RS izjasni o ovom zakonu, prije njegovog usvajanja u Parlamentu BiH.

- U okviru Suda BiH već postoji apelacioni sud, koji se samo naziva Apelacionim odjeljenjem, tako da mi sa ovim zakonskim rješenjem ne osnivamo ništa što do sada nije postojalo. Dakle, Apelaciono odjeljenje suda prerasta u apelacioni sud. To je ono na čemu smo insistirali da se osnuje. Samo želimo da taj sud bude formalan i da ga razdvojimo od Suda BiH. Nigdje u svijetu ne postoji da u okviru jednog suda imamo dva stepena odlučivanja, odnosno da po žalbama odlučuje isti sud, odnosno apelaciono odjeljenje tog suda - poručio je Petković, koji je i pravnik.

Zbog svega toga, naglašava on, Srpska je insistirala na apelacionom kao posebnom sudu, a čije će sjedište, po svemu sudeći, biti u najvećem gradu Republike.

- Uvažen je zahtjev predstavnika Srpske da sjedište tog suda bude u Republici Srpskoj. Na sastanku sa članovima Venecijanske komisije, još prije nekoliko mjeseci, tražio sam da sjedište suda bude u Banjaluci jer smatramo da koncentracija tog suda u Sarajevu u prvom i drugom stepenu nije dobra ideja, tako da bi u Banjaluci trebalo da bude sjedište tog drugostepenog Suda BiH. To je naš zahtjev i na tome ćemo i dalje insistirati - kazao je Petković i još jednom podvukao da definitivno u tom aktu ne postoji nikakav prenos nadležnosti sa Srpske na nivo BiH.

Iz Srpske je još ranije zagovarano da pomenuti akt nosi naziv zakon o Sudu BiH, a ne o sudovima, kako se taj akt ranije pojavljivao pred ministrima u Sarajevu, a Petković navodi da prema sadašnjoj radnoj verziji taj akt nosi naziv - Zakon o sudu BiH.

- Tako će vjerovatno i ostati. Nije tu riječ o različitim sudovima - zaključio je Petković.

Iz SDS-a je juče, i to dan nakon sastanka lidera vladajućih stranaka na nivou BiH na kojem je bilo riječi o tom aktu, saopšteno da je formiranje apelacionog suda BiH potpuno neprihvatljivo.

- Formiranje novog suda ne vodi proklamovanim putem povrata nadležnosti, nego ka cementiranju neustavno prenijetih nadležnosti i prenosu nadležnosti Republike Srpske. Tražimo da se Narodna skupština RS izjasni o zakonu o sudovima BiH prije njegovog usvajanja u Parlamentu BiH, jer samo Narodna skupština Republike Srpske može dati ili osporiti saglasnost za prenos nadležnosti, a ne grupica takozvanih lidera. Neka skupe hrabrost i dođu u Narodnu skupštinu - poručili su iz najveće opozicione stranke u Srpskoj.

Usvajanje

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik rekao je nakon sjednice lidera vladajućih stranaka u BiH da bi zakon o sudu trebalo da bude finalizovan do kraja sedmice, a do kraja mjeseca i upućen u parlamentarnu proceduru.

Sjednica Savjeta ministara BiH zakazana je za danas, a prema objavljenom dnevnom redu, ministri u Sarajevu taj akt neće razmatrati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana