U susret samitu Berlinskog procesa: Dobra prilika ili novo zamazivanje očiju?

Veljko Zeljković
U susret samitu Berlinskog procesa: Dobra prilika ili novo zamazivanje očiju?

BANjALUKA - Inicijativa “Otvoreni Balkan” oživjela je i pokrenula i Berlinski proces, te dovela do toga da sutra na samitu u Berlinu budu potpisane tri izuzetno značajne rezolucije koje će mnogo dobrog donijeti građanima u regionu, što se prije svega odnosi na onu koja će omogućiti “rušenje” i posljednjeg viznog zida u regionu - na Kosovu i Metohiji.

Kaže ovo za “Glas Srpske” ekonomista i bivši diplomata Draško Aćimović, osvrćući se na samit šefova država i vlada Berlinskog procesa koji je zakazan za 3. novembar u njemačkoj prestonici, na kom bi predstavnici Srbije, Crne Gore, Sjeverne Makedonije, BiH, Albanije i Prištine trebalo da potpišu tri regionalna sporazuma, o slobodi kretanja sa ličnim kartama, priznavanju visokoškolskih kvalifikacija i priznavanju stručnih kvalifikacija doktora medicine, stomatologa i arhitekata na sastanku s ministrima EU.

Inače, iz BiH je trenutno moguće sa ličnom kartom ići samo u Srbiju i Crnu Goru, a nakon potpisivanja pomenutog sporazuma kretanje će na takav način biti omogućeno u svim zemljama zapadnog Balkana, pa i na teritoriji Kosova i Metohije, za koju je do sada bilo potrebna viza, na koju se znalo čekati i po nekoliko mjeseci. Kako je najavljeno, na samitu će se raspravljati i o jačanju saradnje u oblasti energetike i energetske bezbjednosti, kao i povećanu solidarnosti između Evropske unije i zemalja zapadnog Balkana, a na dnevnom redu će biti i zelena agenda i energetska tranzicija. Na marginama ovog skupa trebalo bi da se govori i o sajber bezbjednosti, jačanju zajedničke borbe protiv ilegalnih migracija, korupcije i organizovanog kriminala.

Prema riječima Aćimovića, sve što se posljednjih mjeseci dešava oko Ukrajine, ali i oko inicijative “Otvoreni Balkan”, podstaklo je njemačke vlasti i kancelara Olafa Šolca da ponovo aktuelizuje ovaj do sada, kako ga je nazvao, “tromi proces”, koji je još 2014. godine pokrenula bivša kancelarka Angela Merkel kao nastavak dotadašnjih konferencija o zapadnom Balkanu. Cilj procesa, bar kako je tada saopšteno, bio je da ubrza saradnju sa šest zemalja zapadnog Balkana i integraciju ovog regiona u EU.

- Ne treba se zadržati samo na pomenutim sporazumima već i krenuti korak dalje. Nove inicijative treba da dolaze od nas, zemalja zapadnog Balkana. Ne treba da sjedimo skrštenih ruku. Ovo treba iskoristiti i kako bi se otvorili i pretpristupni pregovori za ulazak u EU - kaže Aćimović, dodajući kako smatra da bi se ove dvije inicijative, “Otvoreni Balkan” i Berlinski proces, u nekoj doglednoj budućnosti mogle i spojiti, što bi bio uvod u stvaranje jednog regionalnog tržišta koje bi brojalo oko 18 miliona stanovnika.

Potpisivanje ovih sporazuma podržava i politikolog Filip Matić, uz ogradu i pasku da ipak smatra kako je čitav ovaj proces osmišljen kao “zamazivanje očiju” državama sa prostora jugoistočne Evrope.

- Mislim da se radi o još jednoj igri Njemačke, zato što već postoji “Otvoreni Balkan”, koji već pokazuje izuzetno pozitivne rezultate. Istina, i Berlinski proces će donijeti određene benefite, kao što je putovanje samo sa ličnom kartom na prostorima jugoistočne Evrope. Ali, to me onda dovodi i do pitanja, ako se radi o jednoj evropskoj platformi, zašto nam se onda ne dozvoljava ulazak u EU. Odgovor, Njemačkoj to nije u interesu. Zato je i osmišljena jedna ovakva platforma kojom  nam se mažu oči pričama o evropskoj budućnosti. Na ovaj način oni ovo naše tržište otvaraju za svoje potrebe, dok s druge strane, nama to još nije dozvoljeno. I to je suština, radi se o još jednom kratkom povocu koji nam se stavlja na vrat - smatra Matić, dodajući da on na sve ovo gleda kao na “obilježavanje teritorije”.     

Mišljenja je i da su priče o “širenju zelene agende” i na balkanskim prostorima prije svega političko, a ne ekonomsko pitanje, te da se iza ovog krije pokušaj da se i ovaj dio Evrope odvoji od ruskih energenata.

Udar na “Otvoreni Balkan”

Strateška grupa za zapadni Balkan, koja radi pod pokroviteljstvom fondacije “Hajnrih Bel”, bliske njemačkoj partiji Zelenih, nedavno je ocijenila da je inicijativa  “Otvoreni Balkan” negativno konkurentna Berlinskom procesu, jer adresira isto polje rada - slobodu kretanja ljudi, usluga, robe i kapitala, uz opasku da “Otvoreni Balkan” navodno nije vezan ni za jedan standard EU.

- “Otvoreni Balkan” ne može doprinijeti evropskoj solidarnosti u odnosu na zapadni Balkan, ali ima i potencijal da stvori više podjela nego što se to sada može primijetiti - poručili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana