U Srpskoj kažnjeno 57 roditelja zbog odbijanja vakcine

Danijela Bajić
Foto: Arhiva

BANjALUKA - Uprkos pozivima i stalnim upozorenjima određeni broj roditelja u Srpskoj i dalje izbjegava vakcinaciju djece, zbog čega je inspekcija u proteklih osam mjeseci protiv njih izdala 57 prekršajnih mjera, za 11 više nego što je to bilo tokom cijele prošle godine.

U Inspektoratu RS ističu da je zbog odbijanja vakcinacije u predviđenom roku od navršenih 12, odnosno 15 mjeseci života, lani izrečeno 46 prekršajnih mjera. 

Podsjetili su da je Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti i Pravilnikom o imunizaciji i hemoprofilaksi protiv zaraznih bolesti definisano da obavezna imunizacija, između ostalog, obuhvata sistematsku imunizaciju djece i omladine određenog uzrasta.

- S obzirom na to da inspekcija primarno ne raspolaže podacima o sprovođenju imunizacije, jer u skladu sa svojim nadležnostima ni ne učestvuje u njoj, u slučaju da zdravstvena ustanova dostavi podatke o roditelju koji odbija vakcinaciju, dalji postupak podrazumijeva službeno pozivanje roditelja da se izjasni da li i dalje odbija vakcinaciju, pri čemu se još jednom ukazuje na rizik od nevakcinisanja, kao i na novčane kazne koje zakon predviđa - objasnili su u Inspektoratu. 

Dodali su da zdravstvena ustanova, ukoliko roditelj ili staratelj odbije da izvrši sistematsku imunizaciju, ima obavezu da o tome obavijesti zdravstvenu inspekciju.

Vakcinacija, prema riječima ljekara, predstavlja jednu od najznačajnijih mjera u prevenciji zaraznih bolesti, poput velikog kašlja i morbila, koje proteklih mjeseci haraju Srpskom i regionom. 

Načelnica Higijensko-epidemiološke službe Doma zdravlja u Banjaluci Mirjana Miljković istakla je da je u proteklih pola godine na području ovog grada registrovano 34 oboljelih od morbila. 

- Oboljeli su uglavnom nevakcinisani ili nepotpuno vakcinisani. Najbolja prevencija ove bolesti je vakcinacija MRP vakcinom u dvije doze. Prema Kalendaru vakcinacije u Srpskoj, prva doza se daje sa 12 mjeseci života, a druga doza u šestoj godini života. Ukupan procenat vakcinisanih MRP vakcinom, koja pruža zaštitu od morbila, zauški i rubeole, lani je iznosio 56 odsto, a revakcinisanih, odnosno onih koji su primili drugu dozu ove vakcine je iznosio 59 odsto - istakla je Miljkovićeva.

Prema podacima kojima raspolažu za 2023. godinu, procenat vakcinisanih petovalentnom vakcinom koja pruža zaštitu od difterije, tetanusa, velikog kašlja, dječije paralize i infekcija uzrokovanih hemofilusom influenzae tip B je, naglasila je ona, iznosi 85 odsto, a revakcinisanih 53 odsto.

- U toku prve polovine ove godine broj vakcinisanih ovim vakcinama je isti kao za cijelu proteklu godinu - kazala je Miljkovićeva.

Načelnica ambulante za specijalističke konsultacije iz pedijatrije Doma zdravlja Bijeljina Stojanka Škorić kazala je za „Glas Srpske” da je broj oboljelih od morbila u padu, dok je prognoze za nadolazeći period teško dati s obzirom na to da su se djeca vratila u škole i vrtiće.

- Naši pozivi i apeli su dali rezultate. Trenutno imamo povećan broj vakcinisane djece u odnosu na prethodne godine - rekla je Škorićeva. 

Prema podacima Instituta za javno zdravstvo RS, do sada je registrovano 308 slučajeva obolijevanja od morbila. Epidemiju su prijavili Bijeljina, Banjaluka, Istočno Sarajevo i Modriča.

- Obuhvat vakcinacijom za prvu dozu MRP vakcine u Srpskoj za 2023. godinu iznosi 62,70 odsto, a za drugu dozu 76,03 odsto. Ovaj obuhvat je daleko od zadovoljavajućeg s obzirom na to da je neophodno da on iznosi oko 95 odsto da bi se spriječila pojava epidemija - objasnili su u Institutu dodajući da će podatke o obuhvatu za ovu godinu imati tek iduće.

Kazne 

U Inspektoratu RS naglašavaju da je zakonom definisano da novčana kazna za roditelja koji odbije da vakciniše dijete vakcinom iz programa sistematske imunizacije iznosi od 100 do 1.000 maraka. 

Međutim, inspektor ima ovlašćenje da izda samo najnižu zakonom propisanu kaznu. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana