U skladištima UIO i zaplijenjeni "audi" vrijedan 140.000 KM

Marijana Miljić Bjelovuk
U skladištima UIO i zaplijenjeni "audi" vrijedan 140.000 KM

BANjALUKA - Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) BiH zaplijenila je u prošloj i ovoj godini 151 vozilo procijenjene vrijednosti skoro 720.000 maraka.

U njihovom skladištu našao se i "audi RS8" koji košta 140.000 maraka i to je ujedno i najskuplje vozilo koje je oduzeto u proteklih skoro godinu i po.

Vozila UIO oduzima zbog carinskih prekršaja, a u ovoj instituciji pojašnjavaju da nakon zapljene dalja sudbina četvorotočkaša zavisi od konačnih sudskih odluka, ali i ispunjenosti uslova za puštanje u slobodan promet na teritoriji BiH.

Kada je riječ o uništavanju oduzetih vozila, taj posao UIO sprovodi putem komisijske predaje.

- U tom postupku vozila koja su zaplijenjena predaju se ovlašćenim pravnim licima za obavljanje usluge uništenja, otkupa dijelova, te daljeg zbrinjavanja u skladu sa važećom regulativom - kazali su "Glasu Srpske" u UIO.

Još nisu okončane radnje za uništenje oduzetih vozila na nivou svih regionalnih centara, tako da iz UIO navode da ne mogu dati precizne podatke da li će u ovoj godini biti pokrenuta nova procedura kada je u pitanju uništavanje oduzetih vozila u skladištu UIO.

Međutim, na stotine vozila ponovo u njihovim skladištima, tačnije njih 346, čeka na uništenje.

- S obzirom na to da nisu okončane pripreme za uništavanje oduzetih vozila na nivou svih regionalnih centara, ne znamo koliko će posao pretvaranja vozila u staro gvožđe koštati kao ni kolike ćemo prihode ostvariti po osnovu otkupa korisnih dijelova nastalih uništenjem vozila - naveli su u UIO.

Postupak uništenja vozila posljednji put je okončan 2021. godine, odnosno u periodu od 2020. do kraja 2021. godine uništeno je 2.179 vozila. Radilo se o automobilima koji su bili smješteni u Centralnom skladištu UIO u Banjaluci, te u regionalnim centrima. Sva ta vozila oduzeta su zbog carinskih prekršaja.

Naime, u pitanju su četvorotočkaši nad kojima nikad nije bio sproveden postupak carinjenja, samim tim ni postupak registracije u BiH. Iz tog razloga, najveći broj takvih vozila nije mogao biti predmet javne prodaje, jer ne ispunjavaju uslove za stavljanje u slobodan promet u skladu sa odredbama propisa o homologaciji vozila u BiH.

U međuvremenu, zbog dugogodišnjeg stajanja ta vozila su doslovno potpuno propala i UIO ih je mogao jedino uništiti i prodati u staro gvožđe.

Prijave

Iz Uprave za indirektno oporezivanje BiH pozivaju sve građane da na otvorenu liniju 080 02 06 07 prijave svaki oblik utaje carine ili PDV-a.

- Takođe pozivamo sve građane, kao i sve poreske obveznike koji su imali bilo kakve neprijatnosti sa carinskim službenicima ili poreskim inspektorima UIO da to prijave - naveli su u UIO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana