Ako u BiH "padnu" tužbe protiv NATO-a, iće se do Strazbura

Srna
Ako u BiH "padnu" tužbe protiv NATO-a, iće se do Strazbura

Advokat Srđan Aleksić iz Srbije, koji priprema tužbe protiv NATO-a zbog nezakonitog bombardovanja Republike Srpske i Srbije municijom sa osiromašenim uranijumom, rekao je da će se obratiti Evropskom sudu za ljudska prava ako sudovi BiH budu imali negativne odluke u vezi sa ovom tužbom.

"U slučaju negativnih sudskih odluka, ako sudovi BiH budu smatrali da građani Republike Srpske nemaju pravo na zaštitu sopstvenih života, onda ćemo se žaliti Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu", rekao je Aleksić za "Rusku gazetu".

On je podsjetio da je prilikom bombardovanja Republike Srpske NATO koristio municiju sa osiromašenim uranijumom koja ima dugoročni efekat, a vrijeme poluraspada ovog elementa je oko četiri milijarde godina.

"To znači da je osiromašeni uranijum zauvijek ostao u Republici Srpskoj. U vezi s tim namjeravamo da prikupimo materijalne dokaze o civilima oboljelim od raka", naveo je Aleksić.

On je dodao da je riječ o medicinskoj dokumentaciji lica koja žive ili su živjela na teritoriji koja je bila izložena NATO napadima zabranjenom municijom.

"Na osnovu biopsije i uzoraka krvi izvršićemo istraživanja na Institutu za nanotehnologiju u Torinu u Italiji i dokazati prisustvo osiromašenog uranijuma i teških metala u materijalima koji su izuzetno opasni po zdravlje stanovništva Republike Srpske", rekao je Aleksić.

Odgovarajući na pitanje na čemu će se zasnivati tužbe, Aleksić je rekao da, kada dobije dokaze od italijanskog instituta o odnosu posljedica upotrebe osiromašenog uranijuma i bolesti među civilnim stanovništvom i vojnicima, očekuje da će i njegove tužbe biti zadovoljene, slično presudama u Italiji.

On je dodao da je princip njegovog rada sličan pristupu italijanskog advokata Anđela Tartalje, koji je ostvario obeštećenje za više od 200 italijanskih vojnika koji su učestvovali u NATO operaciji 1999. godine i potom oboljeli od raka.

"Pridržavaćemo se ovog modela u Republici Srpskoj. Ako je pravda dostižna za italijanske vojnike, onda ona mora postojati i za građane Republike Srpske i Srbije", istakao je Aleksić.

Kada je riječ o pripremi tužbe protiv njemačkog građanina Kristijana Šmita, koji se neosnovano, bez odluka Savjeta bezbjednosti UN, predstavlja kao visoki predstavnik u BiH, Aleksić je naveo da će italijanski advokat Anđelo Tartalja pokušati da pred nadležnim sudovima Evrope dokaže da Šmit sebe nezakonito naziva visokim predstavnikom.

"Pokušaće da dokaže da Šmit svojim nezakonitim djelovanjem i nelegitimnim odlukama nameće zakone i normativno-pravne akte s ciljem slabljenja institucija Republika Srpska", rekao je Aleksić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana