U pripremi nova podvala bošnjačkih zvaničnika iz Sarajeva

Veljko Zeljković
U pripremi nova podvala bošnjačkih zvaničnika iz Sarajeva

SARAJEVO - Gradnja muzeja stradanja građana BiH u Vogošći, koji će navodno biti posvećen svim logorima na području ove zemlje, predstavlja još jednu političku igranku organizovanu u režiji Sarajeva, koja bi trebalo da pokaže da su u BiH stradali samo Bošnjaci te da mnogobrojnih kazamata za Srbe nije ni bilo.

Kaže ovo za “Glas Srpske” predsjednik Saveza logoraša Republike Srpske Anđelko Nosović, komentarišući najavu gradnje ovog objekta za koji su aktuelne vlasti u Kantonu Sarajevo rekle da  će “trajno svjedočiti o golgoti kroz koju su prošli prisilno zarobljeni građani i građanke Vogošće, Sarajeva, Nahoreva, Sokoca, Ilijaša i Visokog”.

Ahmed Kulanić, direktor Fonda Memorijala Kantona Sarajevo, koji će upravljati budućim muzejem, rekao je kako je cilj da se kroz ovaj muzej što autentičnije prenesu stradanja i patnje kroz koje su prošli logoraši u BiH, navodeći  da su na prostoru današnjeg Sarajeva “tokom agresije” bila 32 zatočenička objekta te kako je ubijeno više od 2.000 logoraša, a 400 se još vodi kao nestalo.

Nosović kaže kako će na kraju ispasti da u Sarajevu nije bilo mnogobrojnih logora za Srbe, da nisu mučeni, a ni ubijani, a onda i bacani u jame.

- Ovo je klasična manipulacija žrtvama proteklog rata u BiH. Davati ime ovoj instituciji ime muzej stradanja građana BiH, stvarno je licemjerno, jer ispada da Srbi nisu bili građani. Govoriti kako će on biti posvećen svim logorima, u kojim su stradali građani i građanke BiH, još je tragičnije. Ispašće da su Srbi sami sebe zatvarali i ubijali. Da nije bilo Kazana i kazamata poput Tarčina, da nije bilo Cace, čiji se ratni zločini pokušavaju oprati - istakao je Nosović.       

Dodaje da su bošnjački političari i zvaničnici do sada nebrojeno puta pokazali šta misle o srpskim žrtvama, a najdalje je otišla aktuelna gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, prvo odbijajući da se na spomeniku na Kazanima navede nacionalnost žrtava, ali i ko je iste počinio, a onda i nedavno kada je kod stadiona “Koševo” zabranila podizanje spomen-ploča srpskim žrtvama.

- Glume da je Sarajevo multietnički grad. Nazivaju se građanima i po drugima gaze, ali ma šta radili i koliko se trudili ne mogu izbrisati činjenice da je na području federalnog Sarajeva tokom rata bilo više od 100 logora za Srbe, a na području BiH 536 mučilišta. Sve ovo govori koliko je ko za zajednički život, ali i kako vidi BiH u budućnosti. Da zaključim, ovo je klasično ruganje istini i istoriji, umotano u “građansko” koje im neće proći - navodi Nosović.   

Osvrćući se na vijest da je u Sarajevu početkom ove sedmice predstavljen idejni projekat uređenja budućeg muzeja stradanja građana BiH, koji će biti smješten na mjestu nekadašnjeg logora “Kod Sonje” u Vogošći, nekadašnji prvi čovjek Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih Milorad Kojić kaže kako se radi o klasičnoj manipulaciji činjenicama te perfidnoj igri.

- Sjećam se jednog dokumenta koji su bošnjački političari svojevremeno poslali u Hag u kojem se navodi da su u logorima bili zatočeni “građani Sarajeva”. Među njima je bilo i onih u kojim su bili zatočeni Srbi. To znači da svaki stranac koji pročita da su negdje bili zatočeni “građani” BiH, odmah pomisliti na Bošnjake, zbog narativa koji je napravljen u nekom prethodnom periodu. Na taj način bi se sve srpske žrtve izbrisale, ali i odgovornost zločinaca - kaže Kojić.

Dodaje kako sve nikako ne može doprinijeti pomirenju i suživotu, već samo dodatno produbljuje ionako loše međunacionalne odnose među narodima u BiH.

- To što rade je pogrešno, perfidno i bezobrazno - poručio je Kojić. 

Slično mišljenje dijeli o gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, navodeći kako se namjerno i zlonamjerno u naziv ovog muzeja stavlja “građani”, kako bi se pokušala odbraniti bošnjačka teza o nekakvoj agresiji na BiH.

Kako kaže, na taj način se želi promijeniti i karakter rata te obesmisliti sve srpske žrtve, a što u konačnici suživot u BiH čini još težim.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana