U povratničkim opštinama kuju planove gdje će uložiti novac iz Srpske

Milijana Latinović Radošević
U povratničkim opštinama kuju planove gdje će uložiti novac iz Srpske

BANjALUKA - Zapadnokrajiške opštine na čije će račune već iduće godine iz Srpske leći po milion maraka kroje planove kako da tim novcem obezbijede što bolji i kvalitetniji život povratnicima, koji uprkos brojnim problemima opstaju i ostaju na vjekovnim ognjištima.

Predstavnici Bosanskog Petrovca, Bosanskog Grahova, Glamoča i Drvara koji su sa predsjednikom RS Miloradom Dodikom potpisali protokol o podršci iz budžeta Srpske u naredne četiri godine, uglas poručuju da im više od miliona neophodnih za projekte i razvoj lokalnih zajednica, znači činjenica da Republika Srpska i njeno rukovodstvo misle na povratnike u FBiH.

Predsjedavajući Skupštine opštine Bosanski Petrovac Nemanja Davidović rekao je za “Glas Srpske” da budžet ove lokalne zajednice za ovu godinu iznosi oko devet miliona maraka.

- Kako je i navedeno u protokolu koji smo potpisali novac iz budžeta Srpske je podrška za razvoj ovih zapadnokrajiških opština i u skladu sa tim plan je da obiđemo sve mjesne zajednice i razgovaramo sa mještanima o tome šta je njima najpotrebnije. Na osnovu tih razgovora skrojićemo detaljan plan za svaku marku. Prioritet za ulaganje novca iz Republike Srpske biće ono što naši građani kažu - istakao je Davidović, naglasivši da povratnike za Srpsku i predsjednika Republike vežu posebne emocije te da svaku pomoć, podršku i lijepu riječ doživljavaju sa posebnom pažnjom.

Da je sama pomisao da neko vodi računa o povratnicima u zapadnokrajiškim opštinama, koji su život počinjali iznova više puta, značajnija od miliona saglasan je i načelnik Bosanskog Grahova Uroš Đuran.

- Domaćinski odnos prema nama, da misle o nama i znaju da postojimo vrijedi više od novca. Razumijevanje koliko je teško živjeti u ovim povratničkim opštinama znači mnogo. Daleko od toga da novac nije bitan, od toga svi živimo, ali podrška predsjednika Srpske vrijedi više od miliona - istakao je Đuran.

On je dodao da budžet opštine na čijem je čelu ove godine iznosi 2,7 miliona maraka te da će još milion u idućoj godini uveliko promijeniti stanje u toj lokalnoj zajednici.

- Sa tim iznosom završićemo gradski vodovod kako bi naši stanovnici imali uredno snabdijevanje. Osim toga, predložio sam i da 100.000 KM izdvojimo za pomoć penzionerima i socijalno ugroženim te borcima - rekao je prvi čovjek Bosanskog Grahova.

Pomoć iz budžeta Republike Srpske znači sigurnost i nadu i za povratnike u Glamoču.

- Budžet za ovu godinu je oko četiri miliona maraka. Mnogo je infrastrukturnih projekata koji čekaju novac da bi bili realizovani, od vodovoda do lokalnih puteva koji nisu asfaltirani, zgrade koje čekaju prekrivanje i tome slično - rekao je načelnik Glamoča Nebojša Radivojša.

Naglasio je da osim finansijskog, ova pomoć ima i emotivni efekat.

- Srpski povratnici su zagledani u Republiku Srpsku i svaka pomoć znači da nismo zaboravljeni - naglasio je Radivojša.

Načelnica Drvara Dušica Runić navela je da će ova lokalna zajednica napokon moći da pokrije tekući deficit, redovno isplaćuje plate te da ima razvojni dio budžeta i nesmetano radi na investicionim projektima.

Zdravstvena zaštita

S ciljem obezbjeđenja što bolje zdravstvene zaštite za povratnike u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu, ministar zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić potpisaće danas u Banjaluci protokol o rehabilitaciji i liječenju povratnika u Institutu za fizikalnu medicinu, rehabilitaciju i ortopedsku hirurgiju “Dr Miroslav Zotović” u Slatini.

- Time se proširuje i obuhvat ranije potpisanih protokola kojima je omogućeno pacijentima povratnicima u Drvar, Bosansko Grahovo, Glamoč, Bosanski Petrovac, Sanski Most, Bosansku Krupu i Bihać da zdravstvenu zaštitu na sekundarnom nivou ostvaruju u Univerzitetskom kliničkom centru RS te Bolnici “Dr Mladen Stojanović” u Prijedoru - saopšteno je iz resornog ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana