U Potočarima obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima, ukopano 30 žrtava

Agencije
U Potočarima obilježena godišnjica zločina nad Bošnjacima, ukopano 30 žrtava

SREBRENICA - U Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari danas je obilježena 28. godišnjica zločina nad Bošnjacima u Srebrenici.

Klanjana je dženaza i obavljen ukop 30 identifikovanih žrtava iz jula 1995. godine. 

Vjerski obred je predvodio reis- ul-ulema Islamske zajednice u BiH Husein efendija Kavazović, a prisustvovalo je nekoliko hiljada ljudi iz svih dijelova BiH, regiona i svijeta.

Nakon vjerskog obreda porodice, prijatelji i komšije prenijeli su tabute s posmrtnim ostacima do mjesta ukopa.

-Pogledajmo zajedno danas u ove nišane i izdignimo se iznad naše kobne sebičnosti i umišljenosti, odbacimo zavade i zablude da ćemo se spasiti ako budemo pognuli glavu. Služimo Bogu da bismo se oslobodili ropstva ljudima, Svemogućem koji nas potiče na ljubav i praštanje - poručio je Kavazović.

Bošnjački član Predsjedništva Bih Denis Bećirović naglasio je da se posebno poštovanje mora iskazati prema majkama Srebrenice.

-Nikada mi nije bilo lako pronaći način kako da započnem ova obraćanja. Jer riječi koje izgovarate sa ovakvog mjesta postanu veće i od vas samih. I zato ih dugo biram, jer su najteže. A istina je uvijek prosta. Pravda je uvijek čista. Dovoljno je kazati 11. juli - kazao je danas na otvaranju komemorativnog skupa u Memorijalnom centru Srebrenica - Potočari Hamdija Fejzić, predsjednik Organizacionog odbora za obilježavanje .

U Potočarila je bio i premijer Crne Gore Dritan Abazović koji je naglasio da „misli da je važno da u ovim i dalje turbulentnim vremenima šaljemo poruku mira, solidarnosti sa svim žrtvama i šaljemo poruku nezaborava“.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana