U ponedjeljak o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i o Sudu BiH

Srna
U ponedjeljak o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i o Sudu BiH

SARAJEVO- Na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH koja je zakazana za ponedjeljak, 20. novembra, naći će se prijedlozi zakona o prestanku važenja zakona o Tužilaštvu i o Sudu BiH, koje je u parlamentarnu proceduru uputio poslanik SNSD-a Milorad Kojić.

U obrazloženjima prijedloga zakona navodi se da je ustavni osnov za njihovo donošenje sadržan u odredbi prema kojoj je Parlamentarna skupština BiH nadležna za donošenje zakona, a ne visoki predstavnici nametanjem odluka.

Kojić navodi da su zakoni o Tužilaštvu i Sudu BiH doneseni nametnutim odlukama visokih predstavnika u BiH Pedija Ešdauna i Volfganga Petriča koji nisu imali ovlaštenja da preuzmu ulogu zakonodavca ili ustavotvorca.

Iz svega proizilazi da su visoki predstavnici protivpravno na osnovu Aneksa 10 i takozvanih bonskih ovlašćenja osnovali institucije na nivou BiH, odnosno Tužilaštvo i Sud BiH

Kojić je zatražio da ovi zakonskim prijedlozi budu razmatrani po hitnoj proceduri.

Dnevnim redom je predviđeno da poslanici, po hitnoj proceduri, razmatraju i Prijedlog zakona o vrhovnom sudu BiH, čiji je predlagač poslanik Denis Zvizdić.

Na dnevnom redu je i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o zahtjevu poslanika Milana Dunovića, Zlatana Begića i Vlatka Glavaša za razmatranje Prijedloga zakona o izmjeni i dopunama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH po hitnom postupku, koji se odnosi na obilježavanje posebnim znakom vozila u kojima se prevoze lica sa invaliditetom.

Pred poslanicima bi se trebao naći i izvještaj komisije Kolegijuma o nastojanju za postizanje saglasnosti o poslaničkoj inicijativi Nihada Omerovića, o analizi praćenja Revidirane strategije za rad na predmetima ratnih zločina.

Dnevnim redom je predviđeno da se poslanici izjasne i o revizorskom izvještaju o glavnim nalazima i preporukama za 2022. godinu, kao i izvještajima Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji institucija BiH za prošlu godinu.

Početak sjednice zakazan je za 12.00 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana