U Podgorici obilježeno tri decenije od zločina u Štrpcima

Anadolija
U Podgorici obilježeno tri decenije od zločina u Štrpcima

PODGORICA - Polaganjem cvijeća u parku Pobrežje u Podgorici, na spomeniku posvećenom svim civilnim žrtvama ratova na prostoru bivše Jugoslavije od 1991. do 2001. godine, danas je obilježena 30. godišnjica od otmice iz voza u Štrpcima.

Na današnji dan, 27. februara 1993. godine, iz voza broj 671 na pruzi Beograd – Bar, u stanici Štrpci u opštini Rudo, pripadnici vojne formacije „Osvetnici”, koja je djelovala u sastavu tadašnje Višegradske brigade Vojske Republike Srpske izveli su 20 putnika, većinom bošnjačke nacionalnosti, zatim ih odveli u selo Prelovo (opština Višegrad), gdje su ih mučili, a potom ubili.

Mirsad Rastoder iz Bošnjačkog vijeća ocijenio je da zločin u Štrpcima sproveden preko onih koji su danas na optuženičkim klupama, ali da, „nažalost, niko od onih koji su naređivali i planirali nije optužen“.
On je podsjetio da je od 20 osoba koji su stradale u Štrpcima, pronađeni posmrtni ostaci njih četvoro, a da ostali i “dalje čekaju u vodi pod jezerom”.
Izvršna direktorica Akcije za ljudska prava (HRA) Tea Gorjanc Prelević kazala je da do danas pravda nije ostvarena, iako je bilo pomaka.
-Nisu kažnjeni ni svi neposredni izvršioci, niti su kažnjeni oni koji su taj zločin organizovali, koji su za njega unaprijed znali i koji su ga dopustili - kazala je Gorjanc Prelević.

Ona je rekla da su apelovali i na premijera Crne Gore Dritana Abazovića da „iskoristi svoje dobre odnose sa Srbijom i BiH i za to da se konačno poslije tri decenije pronađu posmrtni ostaci svih ljudi koji su stradali iz tog voza i da se tako okonča agonija u kojoj porodice žive“.

Žrtve ovog zločina su Esad Kapetanović, Iljaz Ličin, Fehim Bakija, Šećo Softić, Rifat Husović, Halil Zupčević, Senad Đečević, Jusuf Rastoder, Ismet Babačić, Tomo Buzov, Adem Alomerović, Muhedin Hanić, Safet Preljević, Džafer Topuzović, Rasim Ćorić, Fikret Memović, Fevzija Zeković, Nijazim Kajević, Zvjezdan Zuličić i jedno nepoznato lice. Najstarija žrtva imala je 59, a najmlađa 16 godina.

Do danas su pronađeni posmrtni ostaci četiri žrtve. Tijelo Halila Zupčevića pronađeno je krajem 2009. godine na obali jezera Perućac, a posmrtni ostaci Rasima Ćorića, Jusufa Rastodera i Iljaza Ličine nađeni su u istom jezeru 2010. godine.

Za ovaj zločin do sada je osuđeno 14 osoba, od kojih dvije pravosnažno.

Nebojša Ranisavljević, komandant dobrovoljačkog voda pod nazivom “Resavac” ili “Skakavac”, koji je bio dio Interventne čete Višegradske brigade VRS, osuđen je pred Višim sudom u Bijelom Polju 2002. godine na kaznu zatvora od 15 godina. Mićo Jovičić, pripadnik Višegradske brigade VRS, protiv kojeg je vođen postupak pred Sudom BiH, priznao je krivicu 2016. godine i osuđen je na petogodišnju zatvorsku kaznu.

Sud BiH je 21. oktobra 2022. godine prvostepeno osudio sedmoricu optuženih za zločin u Štrpcima na zatvorske kazne od po 13 godina, a prvooptuženog Luku Dragičevića, komandanta Višegradske brigade VRS, oslobodio uz obrazloženje da Tužilaštvo nije uspjelo da dokaže njegovu krivicu. Isti sud je 19. januara 2023. godine osudio Bobana Inđića, komandanta Interventne čete Višegradske brigade, na 15 godina zatvora za saučesništvo u zločinu u Štrpcima.

Viši sud u Beogradu je 7. februara ove godine objavio prvostepenu presudu kojom je optužene Gojka Lukića, Duška Vasiljevića i Jovana Lipovca osudio na kazne zatvora u trajanju od po 10 godina, a Draganu Đekić na kaznu zatvora od pet godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana