U ovoj godini za tri člana VSTS-a iz Srpske ističu mandati

Srna
U ovoj godini za tri člana VSTS-a iz Srpske ističu mandati

SARAJEVO- Visoki sudski i tužilački savjet BiH /VSTS/ uputiće nadležnim pravosudnim institucijama iz Republike Srpske dopise da predlože nove članove u ovo tijelo s obzirom da članovima Savjeta, Željki Radović, Duški Bogojević i Jadranki Stanišić koje su birane iz Republike Srpske ove godine ističu mandati.

VSTS je tim povodom na današnjoj sjednici raspravljao o proceduri imenovanja novih članova ovog tijela.

Istaknuto je da novi članovi moraju biti izabrani tri mjeseca prije isteka mandata.

Savjet nije izglasao da se u taj proces ide žrijebanjem, već da ostaje ista situacija kada je riječ o polu i nacionalnoj strukturi onih koje će biti izabrani.

Predsjednik VSTS-a Halil Lagumdžija rekao je da Zakon i Poslovnik govore o tome da Savjet ima određenu nacionalnu i polnu strukturu - šest Bošnjaka, pet Srba , tri Hrvata i jedan iz reda ostalih.

"Pošto institucije iz kojih se biraju članovi VSTS-a u situaciji kada u jednoj godini kao što je za ovu 2023. godinu ističe mandat za dva ili više članova Savjeta, Poslovnik predviđa mogućnost da se tada vrši žrijebanje", pojasnio je Lagumdžija novinarima.

On je dodao da je cilj žrijebanja da ne bi uvijek iz tih struktura, odnosno institucija birali članove VSTS-a iste nacionalnosti i istog pola, kako bi se omogućila određena rotacija kada je u pitanju nacionalnost i pol.

"Iz te tri institucije bio bi biran jedan Srbin, jedan Hrvat i jedan iz reda ostalih s tim što bi se omogućila eventualna rotacija unutar te tri institucije da iz reda istih institucija ne dolaze uvijek iste nacionalnosti i isti pol“, napomenuo je Lagumdžija.

Član VSTS-a Davor Martinović rekao je da je žrijebanje poslovnička izmišljotina i da za tim nema potrebe.

Potpredsjednik VSTS-a Biljana Simeunović smatra da žrijebanje nije dobro rješenje. "Nismo loto i žrijebanje nije odgovarajuće rješenje", ocijenila je ona.

VSTS je većinski odlučio da ne žele da se ide u žrijebanje, a prvi član VSTS-a kome ističe mandat 18. aprila jeste Željka Radović.

Na sjednici VSTS-a iznesen je i zanimljiv podatak da je u pravosuđu u BiH 70 odsto žena.

"Ići će se u izbor novih članova VSTS-a i mi ćemo u tri institucije poslati dopis da izaberu nove članove Savjeta, a radi se o Vrhovnom sudu, okružnim tužilaštvima i advokatskoj komori iz Republike Srpske, poslati dopis da u rokovima prije nego što istekne mandat ovim članovima Savjeta predlože kandidate", rekao je Lagumdžija.

Lagumdžija je istakao da će sva tri kandidata /žene/ kojima ističe mandat biti izabrani iz te tri strukture i sve tri će biti iz Republike Srpske.

"U ovoj godini sve te tri strukture su iz Republike Srpske", napomenuo je Lagumdžija.

Članovi VSTS-a razmatrali su i prijedlog za redovno izvještavanje glavnog tužioca Tužilaštva BiH, Republičkog javnog tužilaštva Republike Srpske, Tužilaštva Federacije BiH i Tužilaštva Brčko distrikta o rješavanju predmeta korupcije i organizovanog kriminala.

Lagumdžija je rekao da je u fokusu javnosti, pravosuđa i VSTS-a da se napravi što efikasniji sistem procesuiranja predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

"U tom kontekstu tražićemo od glavnih tužilaca da nam periodično i detaljnije podnose izvještaje, da u tome raspravljamo i u kontekstu te rasprave da donesemo i određene mjere", poručio je Lagumdžija.

On je istakao da kao predsjednik VSTS-a kao regulatornog tijela nije u potpunosti zadovoljan radom i rješavanjem predmeta organizovanog kriminala i korupcije.

"Sve dok ne budemo imali krajnji proizvod – veći broj osuđujućih presuda ne mogu biti zadovoljan. Za sada nemamo ni dovoljan broj optužnica imajući u vidu koliko informacija imamo o organizovanom kriminalu i korupciji, a pogotovo nisam zadovoljan time što nemamo dovoljan broj osuđujućih presuda", naglasio je Lagumdžija.

Upitan da prokomentariše dosadašnji rad glavnog tužioca Tužilaštva BiH Milanka Kajganića, Lagumdžija je rekao da je rano o tome govoriti jer je riječ o radu od oko tri mjeseca.

"Smatram da je rano iznositi bilo kakve analize i komentare", napomenuo je Lagumdžija.

On je podsjetio da je prije verifikacije za glavnog tužioca Kajganić godinu dana bio vršilac dužnosti i da će VSTS razmatrati njegovu ocjenu rada za cijelu 2022. godinu i da će se tada iznijeti stav.

VSTS zasjedanje nastavlja sutra kada će biti biran i predsjednik Suda BiH, a jedini član za ovu funkciju je aktuelni predsjednik Suda BiH Ranko Debevec.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana