U opasnosti Nacionalni park "Sutjeska"

GS
Foto: Rtrs

Direktor Republičke uprave Civilne zaštite Boris Trninić upozorio je da u Nacionalnom parku "Sutjeska" na lokalitetu Tjentišta gori stoljetna crnogorična šuma i da je neophodno hitno angažovanje helikoptera za gašenje požara Helikopterske jedinice MUP-a Republike Srbije kakao bi pomogao Helikopterskom servisu Republike Srpske i ljudstvu angažovanom na terenu.

"U proteklih 48 časova ulažu se ogromni napori da se spriječi širenje požara na Tjentištu. Ljudski i tehnički resursi si skoro iscrpljeni i ukoliko ne bude angažovan veći vazduhoplov za gašenje požara iz Republike Srbije može doći do ekološke katastrofe u prašumi Perućica i na cijeloj teritoriji Nacionalnog parka `Sutjeska`", naveo je Trninić.

On je upozorio da prijeti nesaglediva šteta i katastrofa u ekološkom i materijalnom smislu jer je ugroženo ogromno područje sa stoljetnom najkvalitetnijom šumom u jugoistočnoj Evropi, biosistem Nacionalnog parka "Sutjeska" i prašume Perućica.

"Apelujem na institucije BiH da u drugi plan stave politiku i da se odobri dolet helikoptera za gašenje požara MUP–a Republike Srbije za gašenje požara tipa `Kamov`.

Taj vazduhoplov sa velikim kapacitetom vedra i naleta dao bi veliki doprinos kontrolisanju i gašenju požara na Tjentištu i izbjegavanju nesagledivih ekoloških i materijalnih posljedica čitavom ovom regionu Republike Srpske, BiH", naveo je Trninić.

On je dodao da su trenutno na terenu angažovani svi raspoloživi ljudski resursi i materijalna sredstva Nacionalnog parka "Sutjeska", Vatrogasne jedinice Foča, Šumskog gazdinstva iz Foče, Helikopterskog servisa Republike Srpske, timovi Republičke uprave Civilne zaštite.

Direktor NP Sutjeska Zoran Čančar za ATV kaže da je stanje na Zelengori loše. Gašenje požara dodatno otežava vjetar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana