U Novom Gradu služen pomen za stradale u hrvatskoj VPA "Oluja"

Tanjug
Foto: Kozarske novosti

NOVI GRAD- U Hramu Svetih apostola Petra i Pavla u Novom Gradu danas je služen parastos za stradale Srbe u hrvatskoj vojno-policijskoj akciji "Oluja" u kojoj je iz Banije, Like, Korduna i severne Dalmacije protjerano više od 220.000 Srba, ta ubijeno ili se vodi kao nestalo njih 1.893

Nakon parastosa, uz saobraćajnicu od Hrama prema Mostu spasa na rijeci Uni prislužene su svijeće, a sa mosta u vodu spušteni vjenci.

U avgustu 1995. godine ovaj most prešlo je 100.000 izbjeglica iz Republike Srpske Krajine, uglavnom sa područja Banije, Korduna i Like.

U Svodni kod Novog Grada, gdje je hrvatska avijacija gađala izbjegličku kolonu položeno je cvijeće kod spomen-krsta u ovom mestu koji je 2012. godine podigao "Veritas" za šest civila stradalih u avgustu 1995. godine.

Obilježavanje organizuje Dokumentaciono-informacioni centar "Veritas" u saradnji sa Opštinskom upravom i Crkvenom opštinom Novi Grad, prenosi Srna.

Zločinačka vojno-policijska akcija "Oluja" počela je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" iz domova je protjerano više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.893 poginulih i nestalih Srba iz ove akcije i posle nje, od kojih je 1.236 ili 65 odsto civila, a među njima tri četvrtine onih koji su u tom trenutku bili stariji od 60 godina.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sve karakteristike genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana