U ministarskoj fotelji u Posavskom kantonu Hrvat umjesto Srbina

Marijana Miljić Bjelovuk
U ministarskoj fotelji u Posavskom kantonu Hrvat umjesto Srbina

ODžAK - Skupština Posavskog kantona je umjesto Srbina imenovala još jednog ministra iz reda hrvatskog naroda u Vladu i time ponovo potvrdila neustavnost najvišeg organa izvršne vlasti u ovom kantonu, izjavio je “Glasu Srpske” predsjednik Opštinskog odbora SNSD-a Odžak Damir Ivetić.

Ivetić je naveo da je Skupština Posavskog kantona na sjednici koja je održana u četvrtak, mimo dnevnog reda definisanog na kolegijumu, kao dopunu uvrstila imenovanje nedostajućeg ministra unutrašnjih poslova Posavskog kantona.

Podsjetio je da je nakon imenovanja Vlade Posavskog kantona u kojoj nema nijednog Srbina, institucija Ombudsmana za ljudska prava BiH jasno upozorila Skupštinu tog kantona na povredu prava iz Ustava BiH, Ustava FBiH i Ustava Posavskog kantona.

- Nakon toga, upućena im je i preporuka da otklone nepravilnosti kako bi kantonalna Vlada bila formirana u skladu sa ustavnim načelom o ravnomjernoj zastupljenosti konstitutivnih naroda - kazao je Ivetić.

Naglasio je da je predsjednik Skupštine Posavskog kantona Blaž Župarić (HDZ) krajem decembra 2023. odgovorio instituciji Ombudsmana da je Skupština preduzela aktivnosti na sprovođenju preporuke, da Vlada Posavskog kantona nije popunjena u potpunosti te da se vode pregovori o upražnjenoj poziciji ministra unutrašnjih poslova.

- Zatim, institucija Ombudsmana zatvara predmet, a Župarić i HDZ, obmanjujući instituciju Ombudsmana i javnost te kršeći i ustave i zakone, umjesto Srbina imenuju još jednog Hrvata - istakao je Ivetić, koji je i odbornik u Opštinskom vijeću Odžaka.

On je naglasio da je postupanje Skupštine Posavskog kantona presedan, dodajući da je u potpunosti kontradiktorno onome što su poslali kao odgovor instituciji Ombudsmana.

- Politika HDZ-a u ovom dijelu FBiH upravo je nanijela štetu kako srpskom, tako i bošnjačkom narodu u Posavskom kantonu. Imenovanjem ministra unutrašnjih poslova iz reda hrvatskog naroda prekršeni su svi postulati koje zagovaraju i OEBS, OHR i svi ustavi u BiH - naveo je Ivetić.

On je podsjetio da je Vlada Posavskog kantona jedina koja u svom sastavu nema sva tri konstitutivna naroda i ne odražava popis stanovništva iz 1991.

- Predsjednik Vlade Posavskog kantona Đuro Topić uporno “siluje” demokratiju i ono šta zagovara HDZ BiH. Na taj način pokušava jedan od tri konstitutivna naroda u BiH da zbriše sa lica zemlje na ovom području i uskrati svu mogućnost legitimnog predstavljanja na području Posavskog kantona - tvrdi Ivetić.

Naglasio je da dok HDZ BiH i Čović vape za legitimnim predstavljanjem pozivajući se na izbor Željka Komšića za člana Predsjedništva BiH iz reda hrvatskog naroda, u isto vrijeme Čovićevi saradnici u Posavskom kantonu rade isto to na štetu srpskog, ali i dijela bošnjačkog naroda.

Župarić nije želio da komentariše poteze Skupštine Posavskog kantona.

U Vladi Posavskog kantona trenutno je osam Hrvata iz HDZ-a i jedan Bošnjak iz SDP-a.

Žalba

Srpsko građansko udruženje “Posavina” se još u martu 2023.  obratilo Ministarstvu za ljudska prava i izbjeglice BiH sa žalbom da je konstitutivnost naroda u Vladi Posavskog kantona narušena te su tražili reakciju nadležnih.

Nadležni resor u Savjetu ministara se o tom pitanju obratio Ombudsmanu za ljudska prava BiH koji je nakon nekoliko mjeseci potvrdio navode Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana