U Komisiji za koncesije BiH ništa novo: Jedni odlaze, drugi dolaze, nerad ostaje

Marijana Miljić Bjelovuk
U Komisiji za koncesije BiH ništa novo: Jedni odlaze, drugi dolaze, nerad ostaje

BANjALUKA - Savjet ministara BiH trebalo bi u ponedjeljak konačno da imenuje sedam članova Komisije za koncesije BiH, a za ta radna mjesta preovladava mišljenje da su najpoželjnija u BiH jer se u toj instituciji apsolutno ništa ne radi već dvije decenije.

Jedna od tačaka dnevnog reda sjednice Savjeta ministara BiH, koja je najavljena za ponedjeljak, je i rang-lista najboljih kandidata za izbor i imenovanje sedam članova Komisije za koncesije BiH.

Predlagač te tačke dnevnog reda je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, koje je u martu i raspisalo konkurs za izbor sedam novih članova pomenute komisije na nivou BiH, a koju prati nerad jer za skoro dvije decenije svog postojanja nije izdala niti jednu koncesiju.

Komisija za koncesije BiH ne funkcioniše u punom sastavu još od 2018. godine, a trenutno broji četiri člana i to predsjednika Milomira Amovića te članove Đoku Slijepčevića, Mensura Šehagića i Antu Matića, od kojih su neki odavno stekli i uslove za penziju.

- Nisam se prijavio, tako da nisam ni na rang-listi. Nadam se da će se ta procedura brzo okončati kako bih se i riješio ove funkcije. Koliko znam, na konkurs su se prijavili neki službenici Komisije za koncesije i sadašnji zamjenik predsjednika komisije Anto Matić  - kazao je “Glasu Srpske” Amović.

Matić, koji je član Komisije za koncesije još od 2010. godine, potvrdio je da se prijavio na konkurs, ali da ne zna da li je prošao.

- Ako Savjet ministara BiH u ponedjeljak imenuje nove članove, taj njihov prijedlog treba da potvrdi i Parlament BiH. Neće uskoro biti okončana ta procedura. Kada sve bude završeno i ako budem imenovan, tada ću i govoriti za šta ću se zalagati i na čemu insistirati kako bi Komisija za koncesije bolje funkcionisala - kazao je “Glasu” Matić.

Ovo je četvrti put da se u BiH pokušava izabrati novo članstvo Komisije za koncesije, a posljednji konkurs, koji je raspisan 2021. godine, je propao jer se nije prijavio niko iz Brčko distrikta.

Još ranije su članovi Komisije za koncesije naveli da ih prati epitet neradnika, jer jednostavno nisu ni imali posla.

- Nismo ništa uspjeli da uradimo, jer nije bilo političkog dogovora. Trebalo je da riješimo mnogo pitanja, a jednostavno nismo, jer nije bilo dogovora. Tako da, ako ne bude bilo političkog dogovora, ni u idućih 20 godina ništa neće biti urađeno - naveli su.

Komisija je osnovana 2005. godine, dakle, postoji već 19 godina i za to vrijeme nije izdala nijednu koncesiju. Prema gruboj računici, za skoro dvije decenije ova komisija je koštala građane BiH oko 20 miliona maraka. Postojalo je i nekoliko poziva za ukidanje ovog tijela na nivou BiH, ali nijedna inicijativa nije dobila zeleno svjetlo.

Planovi

Komisija za koncesije BiH izradila je i program rada za 2025. godinu. U tom dokumentu je navedeno da program rada sadrži najznačajnije zadatke koje Komisija za koncesije BiH planira da realizuje u idućoj godini, a koji, kako navode, doprinose ostvarenju usvojenih strateških ciljeva i prioriteta Savjeta ministara sadržanih u Strateškom okviru institucija BiH do 2030. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana