U kojim lokalnim zajednicama Srpske građani imaju najveću mogućnost izbora

Marijana Miljić Bjelovuk
U kojim lokalnim zajednicama Srpske građani imaju najveću mogućnost izbora

BANjALUKA - Najviše kandidata za načelnike na predstojećim lokalnim izborima nudi Ugljevik i to njih šest, dok birači u tri lokalne zajednice nemaju drugog izbora nego da glasaju za jedno ime na glasačkom listiću.

Prema ovjerenim kandidatskim listama Centralne izborne komisije (CIK) za predstojeće lokalne izbore, koji će biti održani 6. oktobra, u Ugljeviku se. pored aktuelnog načelnika Vasilija Perića iz SDS - Volja naroda, za fotelju bore i Dragan Gajić iz SNSD-a, te Darko Marjanović ispred Pokreta Za pravdu i red Nebojše Vukanovića. 

Građani će, osim njih, moći da glasaju i za nezavisnog kandidata Gavru Stjepanovića, ali i za Goricu Rikić iz Republičke stranke Srpske (RSS), te Branislava Đokića iz Saveza za novu politiku (SNP). 

Samo po jedno ime manje na glasačkim listićima za kandidata za načelnika imaće građani Bijeljine i Višegrada. Tako će u najvećem gradu u Semberiji stanovnici moći birati između pet imena jer pored aktuelnog načelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića, koji je kadar SDS-a, fotelju mjerka i SNSD-ov Mikajlo Lazić, te Mile Pejčić iz RSS-a, Zoran Perić ispred Pokreta Mora bolje, ali i Vahudin Mulamustafić iz SDP-a. 

Ista situacija je i u Višegradu, jer pored aktuelnog načelnika i kadra SNSD-a Mladena Đurevića, koji želi još jedan mandat na čelu te lokalne zajednice, građanima će na glasačkom listiću biti ponuđena još četiri imena. Riječ je o Nemanji Šinikoviću ispred PDP-a, Stefanu Nikitoviću iz SDS - Volja naroda, Savi Saviću iz Narodnog fronta, te Predragu Draškoviću ispred Srpske napredne stranke FBiH. 

Samo građani Banjaluke, prema ovjerenim kandidatskim listama, biraće između četiri imena za gradonačelnika, odnosno aktuelnog načelnika Draška Stanovukovića iz PDP-a, Nikole Šobota iz SNSD-a,  Jelene Trivić iz Narodnog fronta i nezavisnog kandidata Davora Dragičevića. 

Stanovnici u čak 26 lokalnih zajednica u Srpskoj na glasačkom listiću biraće između tri kandidata za načelnika, a između ostalih, riječ je o Krupi na Uni, Kozarskoj Dubici, Derventi, Pelagićevu, Petrovu, Oštroj Luci, Doboju, Stanarima, Loparama, Mrkonjić Gradu...

Najviše lokalnih zajednica u Srpskoj, odnosno njih 30, ima po dva kandidata za načelnike i gradonačelnike, a to su, između ostalih, Novi Grad, Prijedor, Gradiška, Srbac, Prnjavor, Brod, Šamac, Čelinac, Ribnik, Teslić, Zvornik... 

U tri lokalne zajednice kandidati nemaju protivkandidata na predstojećim lokalnim izborima, a riječ je o Laktašima, Trnovu i Istočnom Novom Sarajevu. U Laktašima mogu da glasaju samo za SNSD-ovog Miroslava Bojića, a u Trnovu za Miroslava Bjelicu koji je takođe kadar SNSD-a Isto je i u Istočnom Novom Sarajevu, gdje će na glasačkom listiću, prema ovjerenim kandidatskim listama, građani moći da stave “H” samo pored imena Jovana Katića, koji je takođe kadar SNSD-a.

TROJICA SLADOJA 

Građani Kalinovika na predstojećim lokalnim izborima biraće između tri kandidata, ali zanimljivo je da sve trojica imaju isto prezime - Sladoje. Tako će, pored Radomira Sladoja iz SNSD-a, stanovnici te male lokalne zajednice moći da glasaju i za njegovog prezimenjaka Vladu iz PDP-a, te Đorđa Sladoju iz SDS - Volja naroda. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana