U Kastelanu otkriven spomenik srpskim vojnicima stradalim u velikom ratu

Srna
U Kastelanu otkriven spomenik srpskim vojnicima stradalim u velikom ratu

KASTELAN - U italijanskom mjestu Kastelan danas je otkriven spomenik srpskim zarobljenicima i vojnicima stradalim u Prvom svjetskom ratu na teritoriji Trentina.

Otkrivanju spomenika prisustvovao je ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije Nikola Selaković, koji je rekao da je seoce Kastelano, koje danas ima svega 800 žitelja, bilo mjesto robovanja za stotine Srba tokom Prvog svjetskog rata.

"Stotine njih su tu ostavili živote. Tu se nalaze planinski vrhovi od 2.059 metara, ispod njih je danas otkrivena tabla sa nazivom žSrpske stazež. To je staza kojom su išli Srbi kao vojnici, zarobljeni na teritoriji Kraljevine Srbije, ali i Srbi iz BiH, Like, Sjeverne Dalmacije, koji su bili zarobljeni tokom rata i osuđeni na prinudan rad samo zato što su pripadali srpskom narodu", istakao je Selaković.

On kaže da do prošle godine u Srbiji nisu ni znali za "Srpsku stazu" i za srpsko groblje, ali da su dvojica Italijana, članova lokalnog istorijskog društva, sačuvali tu priču od zaborava.

Spomenik na Srpskom groblju nadomak mjesta Kastelano postavilo je Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Srbije uz podršku italijanske regije Trentino Alto Adiđe i opštine Vila Lagarina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana