U javnost procurili detalji sporazuma o mirnom razdruživanju Srpske i Federacije

GS
U javnost procurili detalji sporazuma o mirnom razdruživanju Srpske i Federacije

Dokument o mirnom razdruživanju imaće naziv "Sporazum o potrebi pokretanja procedure regulisanja odnosa Republike Srpske i FBIH u skladu sa Dejtonskim sporazumom i međunarodnim aktima".

Kako javlja ATV, početkom naredne sedmice materijal će biti dostupan narodnim poslanicima, a kako nezvanično saznajemo, krajem sedmice biće održana i posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

"Mi smo to veoma studiozno uradili. To je na bazi Dejtonskog mirovnog sporazuma jer Dejtonski sporazum predviđa da je Republika Srpska strana kao što je i Federacija. Tu se neće uključivati zajednički nivo. On nema ništa sa tim, izveden je iz dva entiteta. A sve što se dešava u BiH upravo želi da favorizuje tu priču o zajedničkim, odnosno centralnim, kako to muslimani vole da kažu, organima“, rekao je Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Dokument predviđa formiranje dvije nezavisne političke i teritorijalne cjeline koje će funkcionisati u skladu sa sporazumom. Dokument će biti upućen i u Parlament drugog entiteta.

„On upravo obuhvata probleme i protivpravne radnje sa kojima se Republika Srpska suočava od dana potpisivanja Dejtonskog sporazuma pa do danas. I vrlo je jasno da ove radnje i pokušaji neće stati i krajnji cilj upravo jeste ukidanje Republike Srpske. I stvaranje unitarne BiH“, izjavio je Miloš Bukejlović, ministar pravde Republike Srpske.

Oni koji su radili na izradi Sporazuma za ATV neformalno kažu da će narodnim poslanicima biti upućena informacija o tome kako je godinama narušavan Dejtonski sporazum. Kažu i da se ne radi o secesiji, te da su razdruživanje odavno započeli u FBiH. U Srpskoj nemaju velika očekivanja od političkog Sarajeva.

„Ono što se nalazi u sporazumu, a što je najvažnije je u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom. I to je ono što treba isticati. Mi nismo tražili ništa što je izvan toga. Republika Srpska je strana potpisnica tog sporazuma. Znači, ako ste mogli da ga zaključite kao strana možete da ponudite i ovakav sporazum. Vidjećemo kako će na to reagovati političko Sarajevo. Međutim, ta politika iz Sarajeva do sada nije pokazala razumijevanje ni za šta, tako da ne treba imati velika očekivanja“, istakao je Željko Budimir, ministar za naučnotehnološki razvoj i visoko obrazovanje Republike Srpske

Dokument je reakcija na stalne napade međunarodne zajednice ali i političkog Sarajeva, kažu zvaničnici Srpske. Poručuju i da se radi o mirnom rješavanju problema, i zaštiti interesa Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana