U institucijama BiH grantove daju i za okončane projekte

Marijana Miljić Bjelovuk
U institucijama BiH grantove daju i za okončane projekte

BANjALUKA - Netransparentno trošenje novca građana BiH na službena putovanja, gozbu i piće te dodjela grantova za okončane projekte, ali i kršenje niza drugih pravila u institucijama na nivou zemlje nastavljeno je na svakom ćošku i u 2023. godini.

U to se uvjerila i Kancelarija za reviziju institucija BiH koja je analizirala finansijski izvještaj o izvršenju budžeta institucija BiH za 2023. godinu na koji su dali mišljenje s rezervom. Istu ocjenu revizori su dali i za usklađenost propisa sa zakonima i propisima. 

Na kraju su zbog utvrđenih propusta revizori izdali čak 36 preporuka Savjetu ministara i to 13 novih i 23 ponovljene. 

Kada je riječ o sistemu kontrola, kao i ranijih godina uočeni su isti ili slični nedostaci. Utvrđeni su propusti u sprovedenim javnim nabavkama, dok zapošljavanje radnika i dalje nije transparentno, a realizacija kapitalnih izdataka nije na zadovoljavajućem nivou. Takođe, evidencija za upotrebu službenih vozila kod većeg broja institucija puna je propusta.

- Navedeni nedostaci ponavljaju se već duže i oni su poznati  nadležnima. Sistem internih kontrola ne funkcioniše, a ne preduzimaju se značajni koraci sa ciljem njihovog rješavanja - stoji u dokumentu. 

Podsjetili su i na kašnjenje u usvajanju budžeta institucija BiH za 2023, ali i podvukli da neblagovremeno usvajanje povećava rizik za neefektivno poslovanje i trošenje javnih sredstava.

Na raspolaganju institucijama BiH u 2023. godini bilo je 1,398 milijardi, a taj iznos obuhvata i preneseni višak prihoda iz prethodne godine od 141 milion maraka. Tako su institucije u 2023. godini raspolagale sa 785,08 miliona za plate i naknade, a za te namjene utrošeno je 740,93 miliona KM. 

Revizori su podvukli i da su i dalje prisutni slučajevi isplate plata zaposlenim na radnim mjestima za koja platni razredi i koeficijenti nisu taksativno navedeni u zakonu, kao što je član Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH, ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, zamjenik generalnog sekretara u Predsjedništvu BiH. 

Imali su primjedbu i na neplaćeno odsustvo službenika jer propisima nije definisan maksimalan broj godina dozvoljenog neplaćenog odsustva, a zbog čega je u institucijama BiH prisutna praksa korišćenja tog odsustva duži niz godina. Zbog toga su ponovo Savjetu ministara savjetovali da analizira primjenu propisa vezanih za neplaćeno odsustvo službenika. 

Tu primjedbama ni izbliza nije kraj, jer su se revizori uvjerili i u selektivnu primjenu propisa prilikom penzionisanja. Tako u institucijama BiH službenici koji nisu rukovodioci budu penzionisani čim ispune uslove, dok imenovani rukovodioci i pored ispunjenih uslova ostaju u radnom angažmanu. 

Ništa nije urađeno ni kada je riječ o dosadašnjoj praksi da se v.d. rukovodilaca ili zamjenika rukovodilaca institucija imenuju u tri ili više navrata na periode po tri mjeseca što je u suprotnosti sa odredbama Zakona o upravi. Takav slučaj u 2023. godini utvrđen je kod Agencije za rad i zapošljavanje, Agencije za antidoping kontrolu te  Uprave BiH za zaštitu zdravlja bilja. 

Imali su primjedbe i na službena putovanja te podvukli da je potrebno jasno i nedvosmisleno definisati način obračuna dnevnica za putovanja u slučajevima kada dnevnice isplaćuje druga organizacija ili institucija. 

Primjedaba nije pošteđena ni reprezentacija na koju je lani spiskano 2,59 miliona, što je za 347.413 maraka više u odnosu na 2022. godinu. 

- Realizacija ovih izdataka nije vršena adekvatno jer su nedostajala obrazloženja razloga nastanka troška koja bi se mogla dovesti u vezu sa službenim aktivnostima i opravdanošću trošenja novca -  podvukli su revizori. 

Nastavljeno je i angažovanje lica po ugovoru o djelu iako bi za tim trebalo posezati u hitnim okolnostima. Tako je ugovor o djelu dodjeljivan za obavljanje poslova sistematizovanih radnih mjesta, ali i za angažovanje penzionera nakon prestanka radnog odnosa u institucijama te vozača... Zbog  te prakse utrošak novca za ove namjene premašuje planirana sredstva. 

Ponovo su u 2023. godini evidentirani problemi uspostavljanja i imenovanja upravnih i nadzornih odbora, komisija i drugih tijela u institucijama na nivou BiH te su utvrđeni propusti kod dodjele grantova. Tako je, između ostalog, otkriveno da su određena sredstva dodijeljena za finansiranje projekata koji su već okončani. 

- Zbog toga se postavlja pitanje da li ovakav način postupanja narušava osnovni princip sufinansiranja, s obzirom na to da korisnik sredstava u periodu organizovanja projekta/manifestacije nije imao sredstva institucije na raspolaganju, a naknadna dodjela sredstava suštinski predstavlja refundaciju troškova - poručili su revizori. 

Sporovi 

Revizori su tokom sprovođenja pojedinačnih revizija za 2023. godinu izvršili uvid u sudske sporove institucija. Kao institucije koje se ističu sa najvećim brojem sporova i najvećim ukupnim iznosom utuženih sredstava su Ministarstvo odbrane i Uprava za indirektno oporezivanje. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana