U hramovima u Čikagu parastos za sve srpske žrtve ratova

Srna
U hramovima u Čikagu parastos za sve srpske žrtve ratova

ČIKAGO - U pravoslavnim hramovima u Čikagu sutra će u organizaciji krajiških udruženja biti služen pomen za sve srpske žrtve stradale u ratovima od 1990. do 1999. godine.

Pomeni će biti služeni u hramovima Svetog Jovana Krstitelja i Svetog Stefana Dečanskog u organizaciji Udruženja krajiških Srba "Prelo", odnosno Sabora krajiških Srba.

Svetozar Dančuo iz Udruženja krajiških Srba "Prelo" rekao je Srni da će u okviru komemoracije biti otvorena izložba fotografija o progonu Srba iz Zapadne Slavonije i Krajine u maju i avgustu 1995. godine, dok će učesnici egzodusa govoriti o ovom pogromu.

Srpsko društvo "Kordun" odrganizovalo je pomen i komemoraciju u Hramu Svetog Đorća na Nijagari.

Pogrom Srba u "Oluji" počeo je 4. avgusta 1995. godine ofanzivom Hrvatske vojske i policije, te jedinica HVO-a na području Banije, Like, Korduna i sjeverne Dalmacije.

Dan kasnije, 5. avgusta, hrvatska vojska je ušla u gotovo napušten Knin i istakla zastavu Hrvatske, dok su kolone izbjeglica preko srpskih teritorija u BiH krenule ka Srbiji.

Prema podacima "Veritasa", tokom "Oluje" protjerano je više od 220.000 krajiških Srba, a na evidenciji se nalaze imena 1.869 poginulih i nestalih Srba, od kojih 1.220 civila.

Međunarodni sud pravde je u presudi iz februara 2015. godine "Oluju" okvalifikovao kao etničko čišćenje, ali ne i kao genocid, mada svjetski eksperti za tu oblast tvrde da je ta operacija imala sva obilježja genocida.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana