U fotelji samo dva nezavisna kandidata

Marijana Miljić Bjelovuk
U fotelji samo dva nezavisna kandidata

BOSANSKO GRAHOVO - Od 25 nezavisnih kandidata koji su se borili za prvo mjesto u svojim lokalnim sredinama na proteklim lokalnim izborima, samo dvoje je uspjelo doći do načelničke fotelje.

Takav rezultat lokalnih izbora kada je riječ o nezavisnim kandidatima desio se samo u Bosanskom Grahovu i opštini Foča u FBiH.

U srpskoj povratničkoj opštini Bosansko Grahovo nezavisni kandidat bila je Smiljka Radlović i ona je pobijedila svog protivkandidata iz SNSD-a Petra Milinovića. Radlovićeva je odnijela pobjedu sa 517 glasova, dok je Milinović osvojio 326.

Pored nje, da pobijedi protivkandidate iz političkih partija Narod i pravda (NiP) i Stranka za BiH (SBiH) pošlo je za rukom i Muji Sofrenoviću iz federalne opštine Foča. Tako je Sofrenović osvojio 576 glasova, dok je Salko Osmanspahić (NiP) imao 276, a Nihad Čengić (SBiH) svega 67 glasova.

Radlovićeva, koja dolazi na čelo Bosanskog Grahova, kaže da u ovoj lokalnoj zajednici živi i radi već dvije i po decenije.

- Odluka da se nađem u trci za prvog čovjeka ove male opštine je što želim promjene i njen bolji prosperitet. U svojoj borbi za mjesto načelnika imala sam podršku više političkih stranaka i to je doprinijelo tome što sam izabrana za načelnicu - kazala je “Glasu” Radlovićeva.

Navodi da je puno problema sa kojim se suočava stanovništvo u ovoj maloj povratničkoj opštini u FBiH.

Radlovićeva naglašava da će se u idućem četvorogodišnjem mandatu zalagati za rješavanje mnogih nagomilanih problema u svojoj sredini.

- Prije svega, potrebno je popraviti privrednu sliku ove male lokalne zajednice, ali i kompletnu infrastrukturu. Vapimo i za kvalitetnijim zdravstvenim i obrazovnim sistemom. Trudiću se i da stvorimo više prilike kada je u pitanju otvaranje radnih mjesta - navela je Radlovićeva koja dodaje i da će, kako trenutno stvari stoje, skupštinsku većinu u ovoj lokalnoj zajednici u novom mandatu imati stranke koje su je i podržale na lokalnim izborima.

Politikolog Mirko Matić navodi da su i održani izbori pokazatelj u kojoj mjeri stranke dominiraju našom političkom scenom.

- One određuju državne politike od prošlog veka i na svojoj strani imaju medije, novac, funkcije. U ovoj, prilično nefer, situaciji teško je delovati kao nezavisan kandidat - kazao je “Glasu” Matić.

Naveo je da nezavisni kandidati i partije, nezavisni od bilo kog centra moći - u politici ili van nje, nemaju realne šanse da na republičkom nivou osvoje vlast u ovom trenutku.

  • Banjaluka
  • Gradiška
  • Derventa
  • Petrovac
  • Lopare
  • Ugljevik
  • Ribnik
  • Kneževo
  • Srebrenica
  • Trebinje
  • Istočno Sarajevo

*Lokalne zajednice u Srpskoj koje su imale nezavisne kandidate

- I to nije samo slučaj kod nas, u svakoj državi politika je oblast delovanja u kojoj postoje već utvrđena pravila sa poznatim igračima. Ono što nama fali je lična inicijativa, posebno kod mladih osoba. Mladi koji se odluče da uđu u politiku uglavnom u nju ulaze preko studentskih organizacija, koje su obojene stranačkim bojama, ili kreću da se bave politikom u omladinskim odborima već etabliranih stranaka - kazao je Matić i dodao da na ovaj način ti mladi gube na autentičnosti, preuzimaju politiku stranke kao svoju i vode tuđe bitke.

Društvene mreže

Mirko Matić naveo je da ekspanzijom društvenih mreža nezavisni kandidati dobijaju novu šansu koju mogu da iskoriste.

- Dobijaju besplatan marketing i direktnu komunikaciju sa svojim potencijalnim biračima. Upravo je ova medijska pažnja njima bila potrebna, ona je besplatna i na nju ne mogu da utiču velike partije - kazao je Matić koji vjeruje da ćemo u daljoj budućnosti imati mnogo više političara koji su sebe izgradili na društvenim mrežama. Takođe, navodi da će upravo te društvene mreže u daljoj budućnosti definitivno odlučivati o ishodu izbora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana